От края на 2022 г. България е станала транзитна страна за пренос на ядрено гориво. Това става известно от отговор на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), от публичния регистър на регулатора, както и от публикация на фейсбук страницата на министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто, предаде БТА.

На 8 ноември в своята публикация Сиярто посочва след среща с министъра на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдужа, че през България и Румъния се извършва транзитен пренос на ядрено гориво за АЕЦ "Пакш". В унгарската централа се използва ядрено гориво с произход Русия.

В публикацията си външният министър на Унгария допълва, че доставките се извършват с "ферибот от Русия за България".

"Агенцията е издавала разрешения за транзитен превоз на ядрен материал, предназначен за Унгария, по реда на чл. 15, ал. 4, т. 17 от Закона за безопасно използване на ядрената енергия (ЗБИЯЕ) през 2022 г. и 2023 г.", се посочва в писмото, което е подписано от председателя на АЯР Цанко Бачийски (факсимилие от писмото е публикувано след текста).

Допълнителна справка в регистъра на АЯР показва, че подобно разрешение е издадено за първи път в края на 2022 г., като общият брой на позволителните документи е 7. Обяснението за останалите три е, че през територията на България транзит се "осъществява и за други държави членки на Европейския съюз".

Разрешителните са получени от компания със седалище в София.

От АЯР допълват, че "последният транзитен превоз на ядрен материал, предназначен за Унгария, е осъществен през четвърто тримесечие на 2023 г. Агенцията издава разрешение за превоз на ядрен материал след постъпване на заявление", като "към настоящия момент заявление за бъдещ транзитен превоз не е постъпвало в АЯР", се посочва в писмото на регулатора.

Съгласно тарифата на АЯР всяко подобно транзитно преминаване се таксува с 300 000 лв. За справка доставката на ядрен материал до блоковете в АЕЦ "Козлодуй" се заплаща по тарифата 50 000 лв.