Актуализирането на данъчните оценки на имотите, каквото не е правено повече от 10 години, е стъпка в правилната посока и тази стъпка ще има по-сериозен ефект върху местните приходи на общините. Предвиждахме, че тази мярка ще бъде предприета веднага след местните избори. Това каза Петър Ганев, старши изследовател на Института за пазарна икономика (ИПИ). Институтът представи днес акцентите от своето 12-о издание на проучването "Регионални профили. Показатели за развитие 2023".

"Очаквахме, че промяната ще стане през промяна на Приложение 2 в Закона за местните данъци и такси. Да стане чрез актуализация на коефициента за местоположение, както е направена и последната промяна. Въпреки това беше възприет друг подход - да се промени базисната оценка", посочи Ганев.

Чрез този подход оценките ще се съобразяват с промяната на цените чрез механизъм за актуализация всяка година.

Старши изследователят на ИПИ е убеден, че промяната е стъпка в правилната посока. Според него не бива да се допуска подобно изоставане, каквото има сега, на данъчните от пазарните оценки. За имоти в центъра на София разликата, по думите му, е десетократна.

"Това вече ще има по-сериозен ефект върху местните финанси, но пак няма да промени голямата картина и затова продължаваме да настояваме 2 процента от подоходното облагане да остава в местния бюджет. Ефектът там вече ще бъде над 20 пъти по-голям, отколкото би бил ефектът от потенциалната промяна в данъчните оценки", посочи Ганев.

Според него именно това е голяма реформа, предаде БТА.

Иначе цялостната му оценка за предприеманите действия в посока децентрализиране на финансовите приходи за местната власт е, че това става на малки стъпки. Като такава малка стъпка той определи и обсъжданата идея част от заведенията да преминат към патентен данък, вместо да плащат корпоративен данък.

"Това е пример за една малка стъпка, подобна на туристическия данък, който от такса стана данък или при практиката с такситата", изброи той. "В общия случай това са полезни стъпки, но не променят драматично собствените приходи на общините", обобщава експертът.