Китайската корпорация за управление на финансови активи "Зхонгзхи ентърпрайс груп" (Zhongzhi Enterprise Group) съобщи, че е изпаднала в състояние на неплатежоспособност, с натрупани задължения от близо 64 милиарда долара, предаде БТА. Затрудненото положение на компанията заплашва да поднови страховете, че кризата със задълженията на имотния сектор в Китай се пренася в по-широкия финансов сектор, предаде Ройтерс.

"Зхонгзхи ентърпрайс груп", която има значителна експозиция към сектора на недвижимите имоти в страната, се извини на своите инвеститори в писмо, в което се посочва, че има общи задължения в диапазона от 420 до 460 милиарда юана (58-64 милиарда долара).

За сравнение общите активи на китайският гигант възлизат на около 200 милиарда юана, пише още в писмото, до което е получила достъп Ройтерс.

Базираната в Пекин компания не е отговорила на запитване за коментар от агенцията.

"Зхонгзхи ентърпрайс груп" е посочила в писмо, че тъй като активите на групата са концентрирани в дългосрочни инструменти и капиталови инвестиции, е трудно да бъдат ликвидирани и да се отчете възвръщаемост.

"Първоначалните проверки показват, че групата е изпаднала в сериозна неплатежоспособност, като са налице и значителни продължаващи оперативни рискове. Наличните ресурси за погасяване на дълга в краткосрочен план са много по-ниски от общия му размер", пише още в писмото.

За първи път признаци за проблеми в китайската финансова корпорация излязоха наяве през юли, когато водещата доверителна компания "Зхонгзхи интернешънъл тръст" (Zhongrong International Trust Co) пропусна плащания по десетки инвестиционни продукта.