Мощен пробив в развитието на изкуствения интелект, който може да представлява заплаха за човечеството, вероятно е причината за уволнението на главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман, съобщиха западни издания.

Малко преди да настъпи 5-дневният хаос в компанията, който доведе до отстраняването и повторното назначаване на Алтман на ръководния пост, няколко изследователи написали писмо до борда, в което разказали за новото откритие. В него те предупредили, че напредъкът, постигнат по проект Q*, има потенциал да застраши човечеството.

Според вътрешни източници става дума за пробив в проекта на стартъпа Q*, който е под ръководството на Алтман. Той е посветен на суперинтелигентността. OpenAI дефинира суперинтелигентността като AI системи, които са по-умни от хората.

Пазеното в тайна по-рано писмо в крайна сметка довело до отстраняването на Алтман, създателя на ChatGPT, и последвалия хаос в стартъпа. До неговото разкриване се стигна, след като в сряда изпълнителният директор Мира Мурати говори за Q* пред служителите и спомена писмото, изпратено до борда преди събитията от този уикенд.

Източници цитираха писмото като един от факторите сред дългия списък с оплаквания от борда, довели до уволнението на главния изпълнителен директор. Преди триумфалното му завръщане късно във вторник обаче повече от 700 служители заплашиха да напуснат и да последват лидера си в “Майкрософт” в знак на солидарност към него.

Новината беше коментирана и от създателя на “Тесла” и “СпейсЕкс” Илон Мъск - един от първоначалните спонсори на OpenAI, който отдавна се разграничи от методите на Алтман и открито го критикува. Сега милиардерът определи разкрития напредък на OpenAI като “изключително обезпокоителен”.

Новината дойде малко след като Илон Мъск публикува друго писмо, в което се твърди, че Алтман и неговият съосновател Грег Брокман създават враждебна работна среда. Зад Илон Мъск пък застават бивши служители на OpenAI, които описват подробно “нечестното” и “манипулативно” ръководство на Алтман и Брокман. Те твърдят, че значителен брой служители на OpenAI са били изтласкани от компанията, за да се улесни преходът ѝ към модел за печалба.

“Техните методи обаче породиха сериозни съмнения относно истинските им намерения и степента, в която те наистина приоритизират ползата за човечеството”, пише още в писмото. “Това изглежда като притеснение, което си струва да бъде проучено”, заключава Мъск.

Изложението на бившите служители завършва с молба към новоназначения борд на директорите да заеме твърда позиция срещу неетични практики и да започне независимо разследване на поведението на двамата създатели. “Бъдещето на изкуствения интелект и благосъстоянието на човечеството зависят от вашия непоколебим ангажимент за етично лидерство и прозрачност”, се казва още в писмото.