Практиката се прилага в редица европейски страни, които са стигнали до извода, че банките, подобно на енергийния сектор, трябва се облагат за свръхприходи. Така депутатът от БСП Румен Герчев коментира приетите на първо четене промени промени в данъчните закони. Един от тях предвижда облагане на свръхпечалбите на банките.

"Няма опасност да се вдигнат лихвите, тъй като такива данъци се налагат на банки, които реализират свръхпечалби, които не се дължат на подобряване на качеството на работа, а на конюнктурни съображения", заяви Герчев пред БНТ

Не обявяваме война на банките, заяви Гечев и посочи, че печалбата в сектора тази година е нараснала с 86%. Коментира още, че 90% от капитала на банките у нас е чужд. В България те плащат 10% корпоративен данък, а в страната-майка плащат около 25%, на места стига и до 31%, уточни депутатът.

"Ще опитаме да убедим останалите партии с европейската практика - чудесно е, че банките в България са в добро състояние. Това, което се прави, не е срещу тяхната стабилност, а срещу това по-голямата част от печалбата да се изнася от страната. Не е честно тези средства да бъдат заработвани в България, а после да отлитат в чужди държави и икономики".

Гечев се обяви категорично против идеята на Асен Василев за продажба на държавна земя, за да се покрият необходимите бюджетни приходи.

"По-добре да се промени данъчната система - прогресивно облагане за най-богатите българи. Съответно промяна, както вече направихме в енергийния сектор, може да бъде направена и в банковия сектор, без да си проадваме земята. И още нещо - не е приемливо в България лихвите по кредитите да се различават в десетки проценти, не е редно и българите да плащат такси за банкови услуги, които са по-високи от средните за ЕС".

По думите му в бюджета на Асен Василев няма нови идеи - разходите растат с 10%, приходите растат с процент, който да отговаря на инфлацията и уж да гарантира растеж на икономиката.

"Здравеопазването е оставено в състоянието, което е в момента - много тежко и финансово, и фактически. Образованието и българската наука също са в тежко състояние. От БСП искахме да видим нови политики, които отговарят на новите реалности - такива няма", коментира социалистът.