Хранително масло отдавна се добавя към дизеловото гориво. В Германия обаче вече е разрешено бензиностанциите да продават т. нар. горива без минерални масла. Шофьорите ще могат да зареждат дизелово гориво, произведено от 100 процента използвано олио за готвене, като мазнина за пържене.

Така наречените парафинови дизелови горива вече също са одобрени като чисти горива, съобщи германското министерство на околната среда след решение на правителството. Произвежда се например от отпадъчни материали и растителни масла или на базата на природен газ.

Това гориво и сега може да се добавя към конвенционалното дизелово гориво. Но според изменената наредба може да се предлага в 100-процентова концентрация. С цел предотвратяване на щети по превозните средства от неправилно зареждане с гориво, новата наредба задължава бензиностанциите да предоставят единна информация на потребителите.

Настоящото насърчаване на парафинови дизелови горива от изкопаеми източници трябва да бъде спряно, за да се избегнат вредни за климата стимули.