Правилата за шофьорска книжка скоро може да бъдат променени и ще важат във всички европейски страни. Министрите на транспорта на всяка държава в ЕС разглеждат тази седмица проект на директива, която може да промени много неща.

Едно от тях е за възрастта за получаване на шофьорска книжка. Наскоро Европейската комисия предложи да изтегли получаването на шофьорските права да става възможно от 16-годишна възраст, както е в САЩ.

В предложената директива обаче в крайна сметка се отбелязва, че възрастта ще остане фиксирана на 18 години, но че държавите-членки ще бъдат свободни "да намалят минималната възраст за издаване на шофьорска книжка на 17 години." България не е подкрепяла това намаляване на възрастта. Поне засега.

У нас ограничението за консумация на алкохол по време на шофиране е 0,5 гр./л кръв, толеранс, който се прилага за всички водачи. Европейската транспортна комисия обаче иска да промени това правило и да приеме нулева толерантност към начинаещите шофьори, които притежават книжка от по-малко от две години. Някои страни като Унгария, Румъния, Словакия и Чехия вече са възприели нулевата толерантност да всички шофьори.

За водачи на мотопеди, скутери или леки четириколки с максимален обем на цилиндъра 50 кубика или максимална номинална мощност по-малка или равна на 4 kW (електрически мотоциклети), и чиято максимална скорост не надвишава повече от 45 км/ч, не се изисква шофьорска книжка, а само за категория АМ (за мотопеди). Идеята тук също е да се разшири спектърът и да се позволи на тези шофьори да карат класически автомобили от 16-годишна възраст, но при условие, че теглото им не надвишава 2,5 тона и скоростта винаги е ограничена до 45 км/ч.

Комисията иска също така да въведе валидност от 5 години за шофьорските книжки на хора над 70 години. 5-годишното разрешение ще може да бъде подновявано само с допълнителен изпит и медицинско.