Предупрежденията на икономисти и финансисти за забавяне на икономиката и очакван ръст на лихвите явно не стряскат българите при тегленето на заеми.

2023 г. е напът да счупи всички рекорди в кредитирането, показва стастиската на БНБ. За 10 месеца новите ипотечни и потребителски заеми са общо малко над 4 млрд. лв. Всъщнст през тази година спестеното от българите в банките е само със 700 млн. повече от взетите нови кредити. Само тези за имоти например са 2,4 млрд. лв, а до края на годината се очаква да стигнат невижданите 3 млрд.

Причината за кредитния бум са ниските лихви. В понеделник БНБ съобщи, че по потребителските в левове не са се променили през октомври и остават средно 8,59%.

Оскъпяването при ипотечните в левове дори е намаляло до средно 2,59%

“Това най-вероятно се дължи на промоциите на няколко банки, които стартираха през есента. Те обикновено продължават през ноември и декември и на практика никой от прогнозиращите, че ипотечните кредити ще стигнат 3% в края на 2023 г., не позна”, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев.

2023 г. продължава да е рекордна за имотния пазар като обем на изтеглените кредити.

Банките продължават да кредитират до 85% от стойността

на жилищата в големите градове и до 75-80% в по-малките населени места.

Като брой новоотпуснатите жилищни кредити обаче намаляват с 2%. Това се случва на фона на продължаващото намаление на броя на имотните сделки. През третото тримесечие например годишният спад, регистрирани от Агенцията по вписванията, е стигнал 13% и

броят им почти съвпада с този през същия период на 2011 г.

“Спадът на сделките е много по-голям от този на новоотпуснатите ипотечни кредити, защото от имотния пазар се изтеглиха хората с по-скромни възможности и останаха само онези, които разполагат с пари и с обезпечения за кредитите”, каза Тошев.

Според него най-вероятно годината ще завърши почти така, както е започнала - с лихви по ипотечните кредити между 2,2 и 2,7%. Ако нивата стигнат 3%, това ще се случи евентуално идната година.