Петролът се повиши в сряда, заради това, че инвеститорите станаха предпазливи преди решаващата среща на ОПЕК+ за определяне на политиката за добива през следващите месеци, докато прекъсването на доставките, причинено от буря в Черно море, допринесе за опасения около доставките, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа се покачиха с 3 цента до 81,71 долара за барел в азиатската търговия.

Котировките на американския лек суров петрол поскъпнаха със 17 цента, или 0,2 на сто, до 76,58 долара за барел.

И двата показателя нараснаха с около 2 вчера поради възможността Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, сред които и Русия, да удължат или задълбочат съкращенията на доставките, както и опасенията относно казахстанския добив на петрол и по-слабия щатски долар.

ОПЕК+ се очаква да проведе онлайн министерска среща утре, за да обсъди производствените цели за 2024 г., след като организацията отложи планираната за 26 ноември среща.

Преговорите ще бъдат трудни и е възможно подновяване на предишното споразумение вместо по-дълбоки съкращения на производството, казаха четири източника от ОПЕК+.

"Ако от ОПЕК+ не успеят да постигнат предварителна сделка, не можем да изключим риска срещата да бъде допълнително отложена, което вероятно ще окаже известен натиск върху цените на петрола", казаха Уорън Патерсън и Ева Манти, анализатори от "Аи Ен Джи Банк" (ING Bank) , в бележка към клиентите.

Силна буря в региона на Черно море прекъсна доставки, възлизащи на до 2 милиона барела на ден, от Казахстан и Русия, подхранвайки опасенията за краткосрочни ограничения на доставките. В резултат на това операторите на най-големите петролни находища в Казахстан обявиха намаляване на комбинирания дневен добив на петрол с 56 на сто от 27 ноември, съобщи министерството на енергетиката на Казахстан. Затворен за зареждане на танкери е и нефтеният терминал в черноморското пристанище Новоросийск в Русия

Междувременно запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 817 000 барела миналата седмица, според пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт. Седмичните данни на правителството на САЩ за запасите трябва да бъдат публикувани по-късно днес.