Цената на лития е паднала с повече от три четвърти в сравнение с миналата година и се очаква тази тенденция да продължи. Литият е важен елемент в производството на батерии за захранване на автомобили, за нуждите на битовата електроника, химикали, стъкло и батерии. Не случайно го наричат бялото злато. Литият е ключова суровина поне за следващите няколко десетилетия за електромобилите.

Въпреки нарастващите продажби на автомобили на ток, тази година предлагането е по-голямо от търсенето. Цените на колите обаче не падат. Освен това те непрекъснато растат, а европейските производители се опитват да компенсират с пускането на по-малки и по-достъпни автомобили. Интересът на фирми и частни лица стихва поради намаляването на субсидиите, както и високите лихви, което вече се отразява в значително по-ниски поръчки за следващата година. В същото време запасите от литий ще се увеличат през 2024 г.

Вторият по големина производител на литий в света, компанията SQM, вече обяви, че спадът в търсенето на литий може да продължи и през следващата година. Albemarle, най-голямата минна компания, предупреждава, че цените на този алкален метал падат толкова ниско, че добивът вече не е печеливш за някои производители.

Докато в края на миналия ноември един тон литиев карбонат струваше около 74 000 евро, в момента може да се купи за приблизително 16 750 евро.