Учениците от 97 СУ „Братя Миладинови" в София вече ще могат да се обучават в модерен тренировъчен център по търговия, оборудван с подкрепата на ФАНТАСТИКО ГРУП. Центърът създава модерна учебна среда за професионално образование и дава възможност на учениците от гимназиалните класове да се докоснат до реалния работен процес преди да са завършили средното си образование. Учебната зала включва тренировъчна каса и регали за подреждане на стоки, които изцяло пренасят учениците в работната атмосфера на супермаркетите от веригата.

„Специално във ФАНТАСТИКО и оперативният президент, и търговският директор, и директорът „Продажби", и изпълнителният директор сме стартирали на касата. Аз самият съм започнал като студент на доста по-примитивна от тази каса. Тогава въвеждахме на ръка цените, сега с баркод е много по-лесно. Ритейлът е една от най-бързоразвиващите се сфери, така че пожелавам да вземете максималното от тези невероятни учители, които имате, и ви чакам като колеги във ФАНТАСТИКО", каза изпълнителният директор на компанията Светослав Гаврилов пред учениците.

Възпитаниците на 97 СУ „Братя Миладинови" от професионалните паралелки ще могат да се обучават в тренировъчния център. „Искам да благодаря за оборудването, което ни предоставихте, защото то ще ни помогне изключително много в практиката. С него вече сме една стъпка напред. Благодарение на тренировъчната зала сме наясно как се подбират продуктите, как се случват доставките, как работи баркодът на една стока, както и как и къде се съхраняват стоките. Така разбираме теорията по много по-лесен начин", сподели един от учениците при откриването на центъра. „Тази възможност на обучение дава на учениците повече самочувствие и смятам, че е предпоставка за по-добри образователни резултати", допълни техният преподавател Полина Кошаревска.

На събитието присъстваха и ученици от училището, които през последното лято се включиха в програма за дуално обучение и изкараха учебната си практика в един от супермаркетите от веригата. Програмата дава възможност на младежите да придобият практически опит и професионален стаж още докато учат. „Едно от нещата, които научих, беше относно подредбата на продуктите на вашите щандове – те не са хаотично подредени, а всеки продукт стои на определено място. Благодарение на практиката, която имахме това лято, теорията по предмети като „Стокознание" и „Маркетинг" е много по-лесна", сподели опита си един от учениците, включил се в програмата. „Ние бяхме първото училище, което разкри професионална паралелка в квартал „Люлин". Беше странно да не даваме шанс на учениците да придобиват професионално образование тук. Започнахме преди 4 години с една паралелка с 26 деца. Сега имаме 130 ученици в 5 паралелки", подчерта директорът на училището г-жа Емилия Манолова.

Тя и изпълнителният директор на ФАНТАСТИКО ГРУП Светослав Гаврилов откриха тренировъчния център в присъствието на представители на Министерството на образованието и науката и на кмета на район „Люлин".

„Благодаря ви, че сте избрали ФАНТАСТИКО за старт на вашата професионална кариера. С обучението, което ще получите в този кабинет, със стажа – вие сте готови да стартирате работа в ритейла, след това да продължите своето развитие. Ние имаме и програма „ФАНТАСТИЧЕН СЕМЕСТЪР" за стимулиране на нашите колеги да продължат своето обучение във висше учебно заведение. На тях осигуряваме не само гъвкаво работно време, но и част от таксите за техните семестри. Трябва да осъзнаете, че сте големи късметлии – че имате такова училище, такова ръководство на училището и такива невероятни професионалисти за учители. Ние осъзнаваме колко тежка е тяхната работа и понякога неблагодарна. Защото нищо нямаше да се случи, ако не беше техният ентусиазъм. Може да има всякакви програми, може да има желаещи да помагат – в лицето на бизнеса, на местната власт, но ако ги няма тези ентусиасти да организират всичко това – нямаше да се случи нито тази каса, нито дуалното обучение. Така че трябва да сте много благодарни и да вземете максимума от тези професионалисти", каза още пред учениците Светослав Гаврилов.