Ако хората са без ток 24 часа, дружеството дължи еднократна компенсация от 30 лв. на всеки клиент, е записано в общите условия на електроразпределителните дружества

Министърът на енергетиката отговаря за предварителния, текущия и последващ контрол на състоянието на мрежите. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов по повод коментари след бедствията през последните дни по повод комисията-

 "По този повод искам да заявя, че нормативната уредба  ясно разпределя отговорностите на различните държавни институции. Поради зачестилите въпроси дали КЕВР трябва да провери състоянието на мрежите, сервитути и други енергийни устройства, искам да заявя, че това е изрично разписано в Закона за енергетиката, в чл. 75, ал. 1, т. 1 -  министърът на енергетика провежда предварителен, текущ и последващ контрол за техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти. Повтарям - министърът на енергетиката. За случаите от последната седмица е предвидена точка 4 в същата първа алинея, а именно - министърът на енергетиката провежда предварителен, текущ и последващ контрол за готовността на енергийните обекти за работа при бедствия и военно положение", поясни Иванов. Той видя в някои от тези упреци преднамереност, а в други- - непознаване на Закона за енергетиката. "Упреците, които бяха отправени към КЕВР, не са към правилния адресант", заяви той.

В общите условия на трите дружества  "ЕРП Север", "ЕРП Юг" и "ЕРМ Запад", които КЕВР е приела, е предвидено, че когато има авария в градските райони, в срок от 2 ч трябва да се създаде организация и да започне възстановяване на захранването, в извънградските райони този срок е 4 часа. Ако  хората са без ток 24 часа, дружеството дължи еднократна компенсация от 30 лв. на всеки клиент. Ако продължи над 36 ч, за всеки 12 часа над тези 36 часа, се дължат 20 лв. на абонат. Тези текстове се прилагат, освен когато има форсмажорни обстоятелства, но те трябва да бъдат потвърдени със заповед на областния управител за извънредно положение, поясни оше председателят на енергнийния регулагор. 

Беше зададен въпрос - какви инвестиции правитя трите големи дружества и контролира ли ги комисията. За мое съжаление един бивш министър на енергетиката каза, че няма контрол. Това е неистина, да не кажа лъжа. 

КЕВР от 2017 г. всяка година извършва проверка и налага санкции. Ще ви дам пример - през 2017 г. бяха наложени санкции на трите дружества за неизпълнени инвестиции общо 33 млн. лв.  Инвестициите на трети дружества в последните 6 години. За трите дружества от 2018 до 2020 г. инвестициите са 620 млн. лв. От 2021 до20 23 г. тези инвестиции са   611 млн. лв., което означава, че КЕВР е признала общо на трите дружествата 1,2 млрд. лв. инвестиции.