Фермата е единствената, която напълно покрива изискванията на Нитратната директива

21 години - вече толкова време една от най-модерните ферми у нас - “Мурра-2002”, отглежда биволи по всички европейски стандарти в стралджанското село Лозенец. Там биволовъдството е традиция. 

Много протеин и млечна мазнина - това прави биволското мляко едно от най-полезните сред животинските. Произвеждат го във фермата на Йордан Койчев и Стоян Желязков в единственото стопанство за биволи в Югоизточна България и второто по големина в страната.

За двамата предприемачи иновациите във фермерството са ключът към развитието и устойчивостта им през годините.

210 дойни животни обитават днес модерен обор по италиански модел

210 дойни животни обитават днес модерен обор по италиански модел.

210 дойни животни обитават днес модерен обор по италиански модел.

с механизирано отглеждане и доилна зала, в която биволите се чувстват комфортно. Новият им дом е част от стопанството на “Мурра-2002”. 

Именно постоянните иновации като тази са онова, което по думите на собствениците поддържа развитието на фермата в продължение на две десетилетия.     В края на октомври тя бе отличена в конкурса за най-добра българска фирма на Fibank (Първа инвестиционна банка), на който взе първата награда в категорията “Микро- и малка фирма”.

Всичко започва в стралджанското село през 2002 година, когато “Мурра-2002” стартира с производство и реализация на зърнени култури, а година по-късно купува и биволофермата си.

Стоян Желязков разказва, че в селото имало биволовъдна ферма и преди тяхната - още по времето на ТКЗС-та през 1993 г. - тогава с 400 животни. По-голяма част от тях се раздават на правоимащите и отиват директно в кланицата, а от кооперацията остават около 100, които само за няколко години стигат едва до 16.  Тези животни бъдещите фермери получават като арендатори и с тях стартира биволовъдната им ферма.

Така започват с отглеждането на едър рогат добитък - през 2003 година животните са 18, а днес стопанството обитават 700  биволици “Българска мурра”, откъдето идва и името на фирмата. 

Породата всъщност е кръстоска между някогашните средиземноморски биволи,

живели на Балканите, и индийските биволи мурра. В миналото са ползвани за работа, но през годините постепенно започва да се обръща внимание на тяхната млечност. 

Породата всъщност е кръстоска между някогашните средиземноморски биволи, живели на Балканите, и индийските биволи мурра.
Породата всъщност е кръстоска между някогашните средиземноморски биволи, живели на Балканите, и индийските биволи мурра.

Днес във фермата на Йордан и Стоят се отглеждат животни от различни възрастови групи и въпреки че са толкова много, стопаните отлично се справят с изхранването, тъй като сами си произвеждат слама, люцерна, силажи и сена.

Разполагат и с 1500 дка пасища, но цялостната площ, която обработват, е внушителните 10 000 хил. дка, засети предимно с есенници и пролетници за осигуряване на нуждите от качествени собствени фуражи. Произведеното собствено фуражно зърно се използва за подготовка на концентриран фураж за изхранване на животните, а остатъкът се реализира на вътрешния пазар.

За тези 21 години фирмата се е развила сериозно - през 2002-а започват едва с 4-има души екип, днес са 35-има, разпределени между двете дейности на фермата - животновъдство и растениевъдство.

Биволовъдството никак не е лесно. Собствениците успяват да не затворят врати и да не преклонят глава пред трудностите благодарение на новаторския си подход, любовта към животните, многото труд и постоянство. Казват, че именно това е нужно, за да успее един бизнес в България. Признават, че са имали своите трудни моменти, в които се е налагало фокусът да не бъде върху развитието, а върху оцеляването на фермата.

В първите години нямало пазар за биволско мляко, а там, където го продавали, трудно си получавали парите. Проблем е и ниската цена на биволското мляко. С кредит успяват да поставят първия си централен млекопровод в обора за 100 животни през 2004 г.

Големият плюс във фермата са оборите - една от новостите, с които от “Мурра-2002” се гордеят. Освен с модерния с механизирано отглеждане във фермата разполагат с още един нов обор за отглеждане на основното стадо. Реконструирали са и старите си обори, а към момента изграждат още един за подрастващи малачета.

Два са най-тежките моменти, в които стигат до фалит - през 2003-а и преди 3 години по време на пандемията. Успяват обаче да си стъпят на краката, изпълняват и няколко европейски проекта по мярка 4.1. за инвестиции в земеделски стопанства. Реализирали са проекти и по САПАРД.

Европейските пари им помагат да изградят това икономически ефективно и конкурентно стопанство, което след 10 г. се надяват да е сред най-модерните и големи в Европа.

У нас големите биволовъдни ферми все още се броят на пръстите на едната ръка, но “Мурра-2002” е единствената, която напълно отговаря на изискванията на Нитратната директива с инвестирането в съоръжения за разделяне и съхранение на тор.

Млякото им съдържа киселина, която убива ракови клетки

Биволите и кенгуратата са единствените животни в света, в чието мляко се съдържа киселина, която убива раковите клетки, разказват собствениците за ползите за здравето от консумацията на тези два вида животинско мляко.

В последните години “Мурра 2002” снабдява с коластра и фирма, произвеждаща българска хранителна добавка за укрепване на защитните функции на организма, наречена муракол. В нея производителите влагат т. нар. коластра - първата секреция от млечната жлеза на бозайниците, която се появява веднага след раждането и предхожда появата на млякото. 

Какво не знаете за Мурра-2002

“Мурра-2002” е единствената, която напълно отговаря на изискванията на Нитратната директива.

“Мурра-2002” е единствената, която напълно отговаря на изискванията на Нитратната директива.

  • Стартират с производство и реализация на зърнени култури, а година по-късно закупуват биволофермата си
  • Имат обор с механизирано отглеждане на животни, сами произвеждат и прехраната на животните
  • Фермата напълно отговаря на Нитратната директива 
  • Иновациите във фермерството са онова, което ги движи напред 21 години 

Трите тайни на успеха

1. Новаторски подход

2. Любов към животните 

3. Много труд и постоянство