Депутатите от енергийната комисия бяха запознати на място с резултатите от анализа на причините повредата и с пътна картата за въвеждане в експлоатация на всички хидроагрегати

Натрупване на умора на метала са сред причините за аварията на хидроагретат 4 на ПАВЕЦ "Чаира" в началото на 2022 г. Това показва анализ на  швейцарската компания AF-Consult Switzerland AG (AFRY Schweiz AG), който бе представен пред депутати от енергийната комисия, които в сряда проведоха изнесено заседание в помпено-акумулиращата водноелектрическа централа. В него взеха участие министърът на енергетиката Румен Радев и шефът на НЕК Мартин Георгиев.

 Швейцарското дружество е извършило анализ и проверка на дейностите по време на експлоатацията и рехабилитацията на съоръженията в централата, компютърно моделиране на процесите и изследване на проби от метала в германска лаборатория.

Докладът посочва силна амортизация на ключови съоръжения от хидроагрегата, като подчертава че повредите са нетипични за подобен тип съоръжения в световната практика. Като основни причини за настъпилата авария се посочват оригиналния дизайн на турбината, който създава високи локални напрежения, и кавитация (частично повърхностно разрушаване на метала), които водят до натрупване на умора в материала. За времето си (осемдесетте години на 20 в.) това е бил оптимален дизайн на турбината за т.нар. нулев (пилотен) проект на високонапорна ПАВЕЦ. С последващото развитие на технологиите се появяват по-добри технически решения

Народните представители бяха запознати и със сценариите и Пътната карта за въвеждане на ПАВЕЦ „Чаира" в редовна експлоатация

Прогнозният ремонт на хидроагрегати 2 и 3 е с планиран срок 12 месеца за всеки от тях, като поради техническите специфики на централата, ремонтът трябва да се извършва поетапно. Ремонтът на хидроагрегат 2 ще започне в началото на 2024 г.

За възстановяването на първата машина, който беше спряна превантивно поради установени повреди на турбинното оборудване още преди започването на рехабилитацията, се водят интензивни преговори с оригиналния производител.

При хидроагрегат 4 се изисква подмяна на цялата турбина и възстановяването ще отнеме повече време – приблизително 36 месеца от подписването на договор с избран изпълнител. Към настоящия момент се финализира тръжна документация за избор на изпълнител.

Народните представители бяха запознати с анализа на швейцарска компания, която посочва сред причините на повредата умора в материала.
Народните представители бяха запознати с анализа на швейцарска компания, която посочва сред причините на повредата умора в материала.
Машинната зала на ПАВЕЦ "Чаира".
Машинната зала на ПАВЕЦ "Чаира".