Единствено махането на акциза за домашната бира успя да обедини депутатите

Предложената от финансовото министерство промяна в данъчните закони, станала известна като донос-бонус, отпада. Според нея трябваше да се дава бонус от 10% при информация за укрити данъци за над 100 000 лева. Депутатите от бюджетната комисия обаче отхвърлиха новите текстове, като подкрепа дойде само от ПП-ДБ. Гласуването показа, че предложението няма да мине и в пленарната зала

Поправката не бе приета с аргумента, че така ще се стимулират доноси от конкуренти, а няма да има търсения ефект за изсветляване на икономиката.

С гласовете на ГЕРБ, БСП и “Възраждане” бе отхвърлено и предложението ресторантьорите да плащат заплати само по банков път. Така остана общият текст, който вече действа - всички фирми с над 100 служители да го правят.

Тъй като този текст е част от мерките, които финансовото министерство предлага като условие да остави 9% за ресторантите, очевидно е, че съдбата на това предложение ще се реши в зала.  Друго предложение за изсветляване на ресторантите обаче бе подкрепено и остава - заведенията с категория над една звезда да предлагат задължително плащане чрез ПОС терминал.

Идеята плащанията в брой да бъдат ограничени до 5000 лева също бе подкрепена само от “Продължаваме промяната”. Всички депутати от останалите партии се обявиха “против” и така прагът се запазва на 10 000 лева. Единствено внесената промяна от Даниела Божинова от ПП  и нейни колеги да няма акциз за домашната бира бе гласувано единодушно. Облекчението се отнася за количества до 100 литра.

До редакционното приключване на броя не бе гласувано предложението данъчните оценки на имотите да се променят на всеки 2 г., ако цената им се е вдигнала с над 10%. То също не се подкрепя от повечето депутати.