Междусистемната газова връзка Сърбия-България ще бъде пусната в пробна експлоатация до няколко дни, съобщи сръбският министърът на минната промишленост и енергетиката Дубравка Джедович Ханданович, цитирана от Танюг.

„Колегите от Министерството на минната промишленост и енергетиката са на терен от три седмици, заедно с изпълнители и подизпълнители, за да контролират навременното приключване на работите и изпълнението на всички условия, за да може газопроводът да бъде пуснат в пробна експлоатация, което очакваме да се случи следващите дни", каза Джедович Ханданович за Танюг.

Министърът подчерта, че всички участници в проекта са изключително ангажирани, за да се диверсифицират газовите доставки на Сърбия.

Тя припомни и договора, който Сърбия наскоро подписа в Азербайджан за доставка на около 400 милиона кубически метра газ годишно.

По думите ѝ Сърбия може да разчита на това количество газ до 2026 г., а след това и на почти три пъти повече газ от тази страна, както и от Каспийския регион, а също от Гърция, от терминал за втечнен природен газ, пише БТА.

„Така на практика получаваме още един източник на газ, увеличаваме ролята си на транзитна страна, тъй като Унгария се снабдява с газ през Сърбия, както и други страни от ЕС и от региона“, каза тя.

Според Джедович Ханданович се планира да се изградят допълнителни междусистемни газови връзки, предимно със Северна Македония.

Тя подчерта, че Сърбия има достатъчно запаси от газ в хранилищата и че благодарение на тези запаси, ако възникнат непредвидени ситуации, ще има сигурни доставки на синьо гориво.

Междусистемната газова връзка Сърбия-България е част от по-широка инициатива на ЕС, а именно Южния газов коридор, чиято цел е да се намали зависимостта на Европа от руския газ.

В Сърбия дължината на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) е 109 километра, а общата дължина на газопровода през двете страни е 170 километра - от Нови Искър край София до Ниш. Газопроводът ще има капацитет 1,8 милиарда кубически метра газ годишно.