Индийската космическа станция "Адитя-L1" (Aditya-L1) ще достигне на 6 януари крайната си дестинация - точката на Лагранж L1, откъдето ще извършва наблюдения на Слънцето, съобщи Индийската организация за космически изследвания (ISRO).

Първата индийска автоматична станция за изследване на Слънцето "Адитя-L1" беше изведена в околоземна орбита на 2 септември.

Близо три седмици по-късно космическият апарат беше позициониран в траектория към точката на Лагранж L1, която се намира на 1,5 милиона километра от Земята, предава БТА.

"Адитя-L1" вече започна да събира научни данни.

Основната цел на мисията, чието изстрелване беше отлагано многократно, е да изследва слънчевата корона, хромосферата и слънчевата радиация в различни спектри.

Точки на Лагранж се наричат определени позиции в система от две космически тела, в които поради отсъствието на други сили, освен гравитацията на първите две, трето тяло може да остане неподвижно спрямо тях. Явлението е открито през 1772 г. от френския математик Жозеф Луи Лагранж, на чието име по-късно е наречено. За всяка комбинация от две орбитални тела има пет точки на Лагранж, които се обозначават като L1, L2, L3, L4 и L5.

Някои от тях като L1 и L2 се използват за изследване на Космоса. Космическият телескоп "Джеймс Уеб", например, се намира в точка на Лагранж L2, като това намалява количеството слънчева светлина и топлина, пречещи на работата му.

"Адитя-L1" е втората високотехнологична мисия на Индия в дълбокия космос, след като през 2013 г. Индийската организация за космически изследвания изпрати в орбита около Марс космическият апарат "Мангалиян".