Ще се обявяват пред НАП, преди да започне доставка

2024 година започва със следенето под лупа на 500 стоки, за да спрат опитите за източване на ДДС. На 3 януари влизат в сила изискванията на нова наредба за контрол на стоки с висок фискален риск. 

В списъка са повечето видове храни, сред които месо, мляко, продуктите от тях, хляб, шоколад, плюс горива и масла. Ако доставката e над 5000 лева, или повече от 500 килограма, и се извършва с возило над 3,5 тона, тя трябва предварително да се заяви в НАП. Данъчните издават уникален номер на превоза , който се дава на шофьора или спедитора. 

Ако при проверка не се предостави уникалният номер или има разминаване във вида на стоката, тя се изземва, а превозвачът се глобява с 1500 лв. Може да има и по-тежко наказание.

Самият уникален номер съдържа доста данни - изпращач, доставчик, получател, превозвач, транспортно средство, вид, количество и договорена стойност на стоката, място, дата, очакван час на пристигане, натоварване, разтоварване и  претоварване. 

Въвеждането на предварителното деклариране на превоза на въпросните стоки е част от мерките за повишаване на събираемостта и спиране на опитите за измами с ДДС. Приходите от всички данъци до средата на 2023 г. вървяха с увеличение от средно 15%, докато от ДДС - само с 6 на сто, посочи преди време финансовият министър Асен Василев пред парламентарната бюджетна комисия.  Поради това

НАП е засилила контрола основно върху храни и бързооборотни стоки

Резултатът - събираемостта на ДДС от сделки в страната е стигнала 98,4% от планираното.

Именно това е дало основание да се запише в наредба и новият ред за контрола върху стоките с висок фискален риск.

Той обаче поражда притесния в част от бизнеса, който иска тестови период, за да се установи какъв ефект ще има при доставките.

Сдружението за модерна търговия, в което членуват всички големи търговски вериги, Българската стопанска камара  (БСК), Асоциацията на месопреработвателите, Асоциацията на спедиторите и още няколко организации, са направили 75 предложения към проекта на наредба.  

Един от посочените в тях казуси е, че

при някои стоки има естествени загуби

при транспортирането. Пример се дава с охладени млечни и месни продукти - 20-тонен камион обикалял много магазини и доставката продължавала няколко дни, през които било нормално да има естевени загуби.

От финансовото министерство посочват, че в окончателния вид на наредбата е записано, че при несъответствие в теглото получателят на стоката трябва да уведоми по електронен път НАП и да я разтовари, когато получи обратно съобщение, че това е разрешено.

В много от коментарите на компании се иска да отпадне посочването на стойността на стоката, защото това било търговска тайна. Сдружението за модерна търговия е предложило вместо това да се издава банкова гаранция, но предложението не е било прието.

Обяснението е, че НАП събира, обработва и съхранява данъчно-осигурителна информация, засягаща всички българи, която е не по-малко чувствителна от цените на стоките. А изискването за обявяване на стойността е въведено

за защита на коректните фирми,

които търгуват на реални цени, а не ги занижават, за да спестят плащането на данъци.

В наредбата има и друго изискване, което стимулира търговците да са изрядни към хазната. Записано е, че компании, които имат над 5000 лв. публични задължения, ще изпращат стоките си 4 часа след издаването на уникалния номер.

От Националното сдружение на спедиторите в България твърдят, че с тази наредба техните услуги се оскъпяват и фирмите им стават неконкурентни.

Търговците поставят и въпроса какво се случва, ако поради технически проблем не се получи от НАП уникален номер. В такъв случай фирмата не може да натовари стоките. В отговор преди няколко дни данъчните пуснаха указания, според които предприемачът трябва да снима екрана на компютъра, да опише проблема и да прати файла на имейл адреса на дирекцията за фискален контрол в НАП.

От финансовото министерство заявиха, че обществено обсъждане на наредбата е имало. То е започнало на 25 август, предложения и бележки са приемани до 24 септември.  От ведомството са категорични, че щом наредбата е публикувана в “Държавен вестник” и в нея ясно се казва от коя дата кое задължение влиза в сила, няма как правилата да се отлагат.