Home for weekend тръгна по време на пандемията, но формулата се оказа заразителна за цяла Европа

Затворени заведения за празниците в големите градове се оказаха обичайна, а не изненадваща гледка.

Една от причините е, че през 2023 г. около Коледа се струпаха пет почивни дни. В такива случаи хората масово отиват да празнуват извън големите градове. Нерядко коледните почивни дни са слети с трите около Нова година, което се превръща в зимна ваканция.

“Всяка година е различно, но по принцип не виждам защо трябва да държиш отворено заведението на Коледа. На 24 декември по традиция

има съвсем малко посетители

и то до обяд. След това шансът да дойдат клиенти е минимален. Потенциално само чужденци биха могли да си направят резервация за Бъдни вечер, но по-нормално за тях е да отидат в ресторанта към хотела, който не затваря", обясни съпредседателят на Асоциацията на заведенията в България Павлин Петров.

На 25 декември било почти същото откъм посетители, а двата допълнителни почивни дни след това са накарали много негови колеги да затворят заведението или поне да намалят работното време. В противен случай се трупат разходи, а приходите са несигурни. Най-малкото собственикът трябва да плати двойни надници за всеки от официалните почивните дни, или със 75% отгоре за неприсъствените дни. А през последната седмица на декември 2023 г. работни бяха само 28 и 29 XII.

През 2023-а за първи път и голяма търговска верига, която по принцип не затваря магазините си, не работеше на 25 декември и на 1 януари на 2024-а, вместо да съкрати работното време. Видимо из София работеха само заведенията в моловете, но те са предимно ресторанти на самообслужване.

Не е било такова положението обаче в малките градчета и курортите, където купонът се случва точно около празниците. Бранимир Ботев - президент на българската секция на Европейската лига за икономическо сътрудничество и бивш зам.-министър на туризма, разказа, че негови познати му звънели откъде ли не да им помогне за куверт в заведения из Предбалкана - в Рибарица, Павел баня, Хисаря, също и из Родопите, Банско, Разлог, Боровец и др.

Всъщност на туристическия пазар вече възниква нова мода, която може скоро да измести ходенето на ресторант по време на празници -

да предлагаш къщата си за уикенда

Услугата, която в много държави в Западна Европа се нарича Home for weekend или Weekend residence, тръгна от Испания и Португалия по време на ковида, но напоследък се разпростира и във Франция, Италия, Нидерландия и Хърватия и вече няма нищо общо с никакви ограничения и локдауни.

Обикновено става дума за градски или извънградски къщи, които са подходящи за приемане на няколко семейства. Отдават се под наем със или без кетъринг, като в Южна Испания обичаят е домакинът да напълни хладилника и избата с напитки и храни. Или дори да остави някакъв деликатес - специален вид паеля, печено прасенце или нещо друго, разбира се, включено в цената.

Обичайно такива къщи се предлагат за петък, събота и неделя или по време на струпването на няколко празнични дни, особено ако собственикът не може да ползва през това време вилата си.

Разновидност на тази услуга е “поръчано гости” или “платено гости”. Пак става дума за апартамент или къща, най-често близо до голям град. Там

домакинът приготвя предварително обявено ястие,

посреща гостите и ги оставя на спокойствие в продължение на няколко дни или за една вечер. Специално в Испания това е масова практика.

От туристическия бранш обясняват, че този начин на празнуване е подходящ за хора, които не желаят да готвят с дни и след това да почистват още толкова. За собственици, които имат втори имот, който не ползват постоянно, това пък е начин да покрият отчасти разходите за поддръжката.

Разликата с нашите къщи за гости е, че в България те масово се намират из селата и курортните градчета. В Испания уикенд резиденциите обичайно са или в големия град, или близо до него и става дума просто за ползване на чужд имот по повод, а не за цяла ваканция.

Home for weekend тръгна по време

на пандемията, но формулата се

оказа заразителна за цяла Европа