„Тази огромна сума, която е предвидена в републиканския бюджет за 2024 г. няма да бъде усвоена от общините, защото те нямат толкова строителен потенциал. При нас вече имаме над 10 млн. лева задания само за асфалтиране. Едва ли ще намерим изпълнител, който да изпълни работа за още толкова. Затова може би ще пренасочим средства в ремонт на кметства, сгради, за да имаме и друг тип строителство, защото фирмите-изълнители са едни и същи и имат определен капацитет", коментира кметът на община Балчик Николай Ангелов. Той се надява тази идея – за преносочване на строителни дейности, да срещне одобрение от страна на общинските съветници при внасянето на проектобюджета.

Община Балчик е с два проекта в списъка с проекти на общините за 2024 г. „Реалната работа ще започне, след като подпишем договорите с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, получим авансите и започнем строителстовото. Единият голям проект, който не е одобрен, е за пътя Сенокос- Карвуна-Храбвово. Този път се отнася и до държавната психатрична болница в село Карвуна. Аз няколко пъти заявявах, че този път ще бъде направен, когато държавата осигури средства. Става дума за 7 млн. лева", каза Ангелов. Общината ще получи 1,5 млн. лева за рехабилитация на водопровод и асфалтиране по улиците „Приморска" и „Дунав" в село Кранево. Тези проекти са в приложенията към бюджета за 2024 г., уточни той.

„Оптимист съм за това , че не само за 2024-а, но и за следващите години, че всяка една ще бъде по-успешна от предишната. Това говорят и бюджетът, и програмите, а и настроението на хората", каза още кметът на община Балчик. Той е доволен от летния сезон през м.г., очаква по-добър през тази. „Хората вече се отърсиха от стреса, немаловажна причина е и увеличението на доходите, което означава повече заделени средства за почивки", добави Ангелов.