Поддържането на стабилни цени на пшеницата е успех на Турция и Украйна. Това заяви посланикът на Украйна в Анкара Васил Боднар пред турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Боднар сподели подробности за новия маршрут на Киев за износ на украинско зърно и други стоки, посочва БТА.

Той е по-дълъг от обичайните маршрути. От септември насам само от Одеса са тръгнали над 500 кораба, които са превозили 14 млн. тона стоки. Русия прави всичко възможно, за да блокира този коридор, казва Боднар.

Районите в Черно море, през които преминават т.нар. временни коридори, създадени от Украйна след прекратяването на „зърнента сделка", са почистени от плаващи мини. Корабите, които преминават през тях от украинските пристанища, са застраховани от компания, базирана във Великобритания, съобщи украинският посланик.

През юли Москва преустанови участието си в зърнената сделка, като посочи, че не са спазени обещанията към нея в рамките на споразумението.

Боднар говори и за вариантите за прекратяване на огъня между Украйна и Русия.

Успешните преговори в Истанбул приключиха с нападенията в Източна Украйна. Сключването на мир с Русия при тези условия се счита за предателство в Украйна. Повече от един милион украинци имат оръжие. Да кажеш "сключваме мир с Русия" в този момент означава да разделиш обществото. Не може да има мирни преговори, ако Русия не изтегли армията си, изтъкна Боднар, цитиран от ТРТ-Хабер.

Васил Боднар говори и по въпроса за засилването на сътрудничеството с Турция в сферата на отбранителната промишленост, като изтъкна, че е в ход изграждането на завод на турската отбранителна компания „Байкар" („Baykar") в Украйна.