В Германия дъържавата премахна субсидиите за електрически превозни средства. Производителите реагираха незабавно и започнаха да предлагат драматични отстъпки за моделите си на ток и някои от тях вече струват, кълкото бензиновите им еквиваленти. 

Наскоро Volkswagen значително намали цените на базовите версии на своите електрически автомобили. ID.4 вече е например по-евтин от Tiguan. Kia, Mercedes и Toyota също в момента дават високи отстъпки, а сега Renault и Dacia също реагираха.

Dacia Spring, най-евтиният електрически автомобил в Германия, има огромен бонус от 10 000 евро. Колата на ток, произвеждана в Китай, вече се предлага от около 13 000 евро, което е нивото на Dacia Sandero с бензинов двигател. Офертата обаче е валидна само до 31 март, според съобщението на производителя. У нас Dacia Spring се предлага за 43 100 лева, а Sandero от 26 990 лв.

Сайтът Inside-Digital информира, че Renault започва с подобни действия. Според ценовата листа от януари 2024 г. Megane E-Tech вече се предлага от 35 600 евро и ще бъде по-евтин от 6 400 до 6 700 евро. Има и допълнителен бонус от 3000 евро до 31 март, който също се предоставя от Renault.