12 хиляди тона имитиращи продукти са произведени от предприятията от хранително-вкусовия бранш у нас през миналата година. Това съобщи в предаването „Тази сутрин" на Би Ти Ви Галя Викьова, зам.-директор на БАБХ.

Тези имитиращи продукти се продават обаче отделно в магазините, на отделни щандове. Ние провеждаме редовно проверки понякога с участието на неправителствени организации. Проби се вземат и в детски градини и училища, те се изследват.

195 проби на млечни продукти са направени например в магазините за миналата година и в две от тях са открити недекларирани немлечни мазнини, каза Викьова.

Когато се храним в ресторант, или си купуваме примерно баничка, самият търговец е длъжен да уведоми клиента, че в ястието има имитиращи продукти. Същото се отнася и за хотелите - когато поднасяш примерно закуска, трябва да обозначиш кое сирене е от краве мляко, и кое е имитиращ продукт, обясни Викьова.