Готвят се протести във време, в което се говори за смяна на министри, за ротации. Имам подозренията, че тези действия са насочени към земеделския министър, за да бъде сменен или оставен, но дали е в негова полза или вреда, не е ясно още.

Такова мнение изрази председателят на Асоциация на земеделските производители в България и бивш министър на земеделието Венцислав Върбанов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. 

Той каза, че на съвет на асоциацията ще решат дали да се включат в тези стачни действия. 

"Зърнопроизводителите искат подкрепа за 5 зърнени култури, но това трябваше да се направи, когато се обсъждаше бюджета", поясни Върбанов. 

По негови думи е изтърван момента да се поискат някои неща.

Например пари за компенсации. Преди по-малко от месец беше гласуван бюджета, а там нямало предвидени такива средства.

Иначе той подкрепял исканията на земеделците, но не виждал как някои от тях вече могат да бъдат осъществени. 

"Имаме сериозен проблем с вноса на украински стоки и понеже сме потърпевши оставам с впечатлението, че държавата не си е свършила работата някъде. Затова беше и протеста на земеделците през септември", каза той по отношение на вноса от Украйна. 

По неговите думи ние сме нетен износител и с неконтролирания внос се създава едно напрежение, а  и се натиска пазара в България.

"Вносът на слънчоглед оказва негативно влияние върху цените. Освен това влизат пилешки продукти, яйца, млечни продукти - те идват на по-ниски цени и подкопават пазара. Ние изпълняваме определени изисквания, което оскъпява нашето производство, а при украинците няма такива строги мерки", заяви бившият министър.