Пренасочването на все повече кораби по маршрути, заобикалящи Африка, за да се избегне опасността от нападение на йеменските хуси в Червено море, променя и моделите на презареждане, повишавайки търсенето на дизелово гориво в отдалечени пристанища - от Мавриций до Южна Африка и Канарските острови, информира Ройтерс. 

Корабите се очаква да зареждат с гориво и в Сингапур и Ротердам - две от най-натоварените пристанища за зареждане в света, където освен това то е сравнително скъпо, опитвайки да се подсигурят заради евентуални промени на маршрутите, посочват търговци и анализатори. 

Атаките на йеменските бунтовници срещу търговски кораби в Червено море и ответните удари на САЩ засилиха напрежението в Близкия изток на фона на продължаващата война в Газа. През района, където те извършват нападенията си, преминават около 15 процента от товарното корабоплаване в света и маршрутът е ключов за търговията между Европа и Азия. 

За да се избегне опасността от атаки, стотици кораби бяха пренасочени към маршрута около южния край на Африка, което удължава плаването с 10-14 дни. 

Този засилен трафик е довел до огромно натоварване в пристанищата за презареждане по африканското крайбрежие, поставяйки пристанищната инфраструктура под значителен натиск, посочва Джон А. Басадоне, основател и главен изпълнителен директор на независимият доставчик на дизелово гориво "Пенинсюла" (Peninsula). 

Търсенето на дизелово гориво е скочило по пристанища като Порт Луис в Мавриций, Гибралтар и на Канарските острови и Южна Африка, посочват брокери и източници от сектора.

Цените на дизеловите горива в Кейп Паун, Южна Африка, са скочили с 15 процента до близо 800 д. на метричен тон от средата на ноември, когато започнаха атаките, по данни на доставчика "Интерг8 фюълс" (Integr8 Fuels), предаде БТА.

Първоначално от маршрута през Червено море бяха отклонени контейнеровози, а сега и петролни танкери и кораби за сухи насипни товари, което измества търсенето на дизелово гориво към пристанищата в западната част на Средиземноморието от тези в източната, според браншови източници.