След като строителството на "Елбтауър" - една от най-високите сгради в Германия, внезапно спря през октомври, собственикът ѝ "Елбтауър имобилиен" (Elbtower Immobilien) сега обявява фалит, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Фалитът позволява на градските власти да направят оценка на правото си на обратно изкупуване и да поемат всички договори за планиране и строителство, посочиха градските власти.

Строителната площадка е замряла от края на октомври 2023 г., тъй като не е било платено на наетата строителна компания.

След като бъде завършен, небостъргачът се очаква да бъде висок 245 метра и да стане "перлата в короната" на хамбургския район "ХафенСити". Той ще се издига край източния край на моста над река Елба като своеобразен "побратим" на сградата на филхармонията (Elbfilharmonie), която е разположена на западния край на съоръжението. Сградата би трябвало да стане третата по височина в Германия и в нея да се помещават офиси, магазини, галерии, ресторанти и наблюдателна платформа на 55-ия етаж. Проектът е на прочутия лондонски архитект Дейвид Чипърфийлд.

"Елбтауър имобилиен" е непряко подразделение на холдинга "Сигна груп" (Signa Group) на автстрийския магнат Рене Бенк, който вече също е в банкрут.