МОСВ картографира образуванията с десетилетие закъснение

С близо десетилетие закъснение екоминистерството прие методика за определяне и картографиране на дюните по българското черноморско крайбрежие. Документът дава възможност тези защитени природни образувания да бъдат най-после ясно определени и картографирани.

Задължението за създаване на карта на дюните бе залегнало в промените на Закона за устройство на черноморското крайбрежие от 2015 г.

Докато се стигне до изработване на методика, която да определя кое точно е дюна, са били унищожени около 12 хектара, пише в мотивите на методиката, подписана в края на миналата седмица от министър Юлиян Попов.

Според негов пост във фейсбук ще се появят много недоволни от методиката, тъй като близо една трета от дюните в България се оказват в частни имоти и има голям интерес към тяхното унищожаване и застрояване.

“Всеки, който реши да твърди, че дюната не е дюна и че може да си построи върху нея хотел или триетажно бетонно бунгало, да паркира джипа си отгоре или да разпъва палатка, ще трябва да се сблъска с ясни критерии, което ще даде възможност на властите да го изхвърлят оттам или на гражданите да заведат ефективно дело срещу нарушителя”, коментира министърът.

Според мотивите към методиката миналата година е направено специално заснемане с дрон на всички дюни по 518-километровия български черноморски бряг с изключение на местата, където има обекти на националната сигурност.

Установено е, че дължината на пясъчните дюни е 73 километра, а общата им площ - 988 хектара.

Изследването е правено съвместно с Института по океанология на БАН.

От предишния опит за картографиране на дюните, правен веднага след промените в закона, досега обаче са изчезнали

5 големи групи дюни с обща площ 12 хектара. Те са били край Поморие, къмпинг “Европа”, Лахана-изток, Лахана-запад и Росенец.

Други 50 хектара са силно повредени от човешка дейност. Най-често това е изграждане на постройки в непосредствена близост, но също и заради изгребване на пясък от плажовете, строеж на пътна инфраструктура или други дейности.