Турската централна банка може да повиши основния си лихвен процент с 250 базисни пункта до 45 процента на първото за годината заседание на Комитета по парична политика на 25 януари. Такива прогнози правят местни икономисти, пише днес бизнес вестникът „Дюня", цитиран от БТА.

През декември м. г. на последното за годината заседание на Комитета по парична политика основният лихвен процент бе повишен от 40 на сто на 42,5 на сто.

Според анализатори основният лихвен процент на Турската централна банка ще бъде на ниво от 45 процента през първите три месеца на годината. Турската централна банка прогнозира, че към края на 2024 г. основният лихвен процент ще бъде 38,75 на сто.

През юни Централната банка на Турция за първи път от 2021 г. увеличи основния лихвен процент от 8,5 процента на 15 процента и обеща по-строга парична политика и контрол на инфлацията. Това бе първото решение на новия ръководител на централната банка Хафизе Гайе Еркан. Оттогава турската лира загуби значителна част от стойността си.