Японският космически кораб SLIM направи историческо кацане на повърхността на Луната през уикенда, съобщи космическата агенция на страната. Но съществува един лек проблем - изображенията, получени от там, показват, че сондата лежи с главата надолу.

Проблемът със слънчевите батерии на сондата първоначално затрудни определянето дали тя е кацнала в планираната зона. Но данните, извлечени от Японската агенция за аерокосмически изследвания (Jaxa), показват, че SLIM е кацнала на 55 метра от целевата площадка, между два кратера в регион, покрит с вулканична скала.

Кацането е извършено с безпрецедентна прецизност, предадоха японски служители. Повечето предишни сонди са се стремили към много по-широки зони на кацане с ширина до 10 километра. 

Jaxa каза, че сондата вероятно щеше да е в рамките на три до четири метра от планираното място за кацане, ако един от основните й двигатели не беше загубил тяга в последните етапи на мисията й, причинявайки по-трудно кацане от очакваното.

Независимо от това, служителите определят мисията като успешна, въпреки факта, че сондата, наречена „Лунния снайперист", изглежда се е спуснала надолу по склона на кратер. Така слънчевите й батерии са се обърнали в грешната посока и са неспособни да генерират електричество.

Jaxa каза, че е приоритизирала предаването на данни за кацане, преди батерията на SLIM да се изтощи. Агенцията каза, че има шанс сондата да може да се презареди, след като западната страна на Луната започне да получава слънчева светлина през следващите дни.

„Доказахме, че можете да кацнете където пожелаете, а не където можете", каза мениджърът на проекта на Jaxa Шиничиро Сакаи пред репортери. „Отворихме вратата към нова ера.", заключи той. 

Той каза, че получените изображения са точно такива, каквито си ги е представял. „Нещо, което проектирахме, пропътува целия път до Луната и направи тази снимка. Почти паднах, когато я видях", каза той, добавяйки, че точното кацане на SLIM заслужава „перфектна оценка".

Изображения от една от двете автономни сонди SLIM, пуснати преди да кацне, показват главното превозно средство с форма на кутия на повърхността на Луната.

Единият от роботите е снабден с антена и камера, която записала кацането на сондата и изпратила изображения обратно до Земята. Вторият е луноход с размерите на бейзболна топка, оборудван с две камери, разработен съвместно от Jaxa, японския производител на играчки Tomy и университета Doshisha.

Анализирайки скалите, Jaxa се надява да спусне светлина върху мистерията около възможните водни ресурси на Луната, ключови за изграждането на бази там един ден като възможни спирки по пътя към Марс.

SLIM беше изстрелян през септември и първоначално обиколи Земята, преди да влезе в лунната орбита на Коледа, предава The Guardian.

 Япония стана едва петата, след САЩ, Съветския съюз, Китай и Индия, поставила кораб на лунната повърхност. Страната се надява мисията да засили космическата й програма след поредица от неуспехи. Космически кораб, проектиран от японска компания, се разби по време на опит за кацане на Луната през април, а нова флагманска ракета се провали по време на дебютното си изстрелване през март.