• Младежката безработица е най-ниската в страната
  • Регионът е център на фармацевтичната промишленост

Община Разград за първи път покрива критериите да стане ядро на икономически център и вече е съставна част на един от 16-те центъра у нас. Това става ясно от изследване на Института за пазарна икономика.

С други думи, тя е сред водещите 10% BG общини по стойност на произведената продукция, по гъстота на населението и по ежедневна трудова миграция.

Икономическите центрове се състоят от ядро – това са общините с най-голямата икономика,

и периферия – това са общините, в които поне 10% от заетите пътуват ежедневно до ядрото за работа.
Област Разград се разглежда като част от общата картина в региона, който обхваща още Русе и Търговище.

Периферията на тези 3 ядра се преплита - например община Цар Калоян е едновременно периферия на Русе и на Разград, защото почти равни части от нейните жители пътуват ежедневно да се трудят в някой от двата областни града.

Други 37% от всички заети в община Лозница пък всеки ден пътуват до местоработата си до Разград или до Търговище. Спрямо предишното изследване от 2017 г. освен Цар Калоян към периферията на Русе попада още Кубрат.

Що се отнася до водещите фирми в сектора на преработващата промишленост, Разград може да се похвали с 858-те работни места, които предлага "Пилко".  

Градът държи първенството сред трите ядра по отношение на безработните младежи на възраст от 15 до 29 г. - те са едва 1,6%.

За последните 5 г. средната заплата в Разград е нараснала с 51% до 1255 лева

средномесечно – между 1438 лева в самата община Разград и 921 лева в община Цар Калоян.

На територията на община Разград има общо 2452 фирми, като най-голям дял от произведената продукция  се пада на индустрията – близо 63%.

Услугите и селското стопанство си поделят остатъка.
Разград е преди всичко център на фармацевтичната промишленост в страната.

След преструктурирането на завод "Антибиотик" на територията на общината останаха две обособени самостоятелни фирми: "Балканфарма Разград" АД и "Биовет" АД, клон Разград.

"Биовет" е водещ европейски производител на фуражни добавки

и активни субстанции както за ветеринарната, така и за хуманната фармацевтика.

Значителни за мащабите на Разград са и няколко предприятия на хранително-вкусовата промишленост. Освен "Пилко" тук се намират и "Млин", "Рока" и "Лазаров" - производители на тестени изделия, както и няколко производители на яйца, кокошки носачки и фуражи за тях.