Делът на фалшивите евробанкноти, изтеглени от обращение през 2023 г., остава един от най-ниските, отчитани в историята на единната европейска валута, спрямо общия брой на банкнотите, съобщава Европейската централна банка (ЕЦБ) на сайта си.

Фалшиви са били 467 000 банкноти миналата година, като над 70 процента от тях са с номинал от по 20 и 50 евро. Засечени са едва 16 фалшификата на всеки 1 милион истински евро банкноти в обращение, което е един от най-ниските нива на показателя от въвеждането на еврото.

Въпреки това броят на подправените парични знаци се е увеличил спрямо 2022 г., когато броят на фалшификатите беше изключително нисък след пандемията от коронавирус.

Сред фалшивите банкноти 97,2 процента са засечени в страни от еврозоната, 1,9 процента - в страни от ЕС, които не са част от валутния съюз, а 0,9 процента - в други части на света.

Между 2013 г. и 2019 г. ЕЦБ пусна в обращение серия банкноти, наречена "Европа", снабдени с усъвършенствани защитни елементи, което затруднява работата на фалшификаторите, припомня Франс прес.

От края на 2018 г. е спряно емитирането на нови банкноти от 500 евро, тъй като се твърди, че този номинал улеснява престъпния трафик. През 2023 г. фалшивите 500-еврови банкноти са били 1,2 процента от всички фалшификати, сочат данните на ЕЦБ.

Повечето фалшификати са "много слаби имитации", отбелязва финансовият регулатор.

В момента тече проект за обновяване на дизайна на бъдещите евробанкноти, като след две проучвания сред европейските граждани са избрани темите "Европейска култура" и "Реки и птици".