Трябват различни инструменти, които да мобилизират огромния финансов ресурс на хората и на банките, казва министърът на околната среда и водите

По груби сметки около 60 млрд. евро ще струва обновяването на сградния фонд в България. Ако се заделя по 1 млрд., 60 години ли ще го правим? Така коментира темповете  министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по време на конференцията  "Енергийната ефективност на сградния фонд: основа на устойчивия енергиен преход"

По оценки преди години трябвали 40 млрд. евро, с инфлацията те вероятно са станали 60 млрд., уточни той.  По думите му, ако страната ни продължи с подхода на 100% безвъзмездно финансиране при санирането,  "българският сграден фонд вечно ще остане в Народна република България". 

Попов смята, че е важно политиците да се фокусират именно върху мобилизацията на онези ресурси, които бързо да обновят сградния фонд и това да стане за 15 години, а не за 60.  Той беше категоричен, че фондовете трябва да се използват единствено за иновации или като "лостове", които могат да мобилизират финансов ресурс.

Трябва да се помисли и по какъв начин да влязат иновациите в сградния фонд, добави министър Попов. Според него тези иновации не могат да се видят в България и страната ни трябва да отдели ресурс за тях.

"За да можем ние да решим въпросите със сградния фонд на България, трябва да дадем много сериозни различни финансови инструменти, които да мобилизират огромния финансов ресурс, който не е в държавата, а е в хората и компаниите, и да насочим значителен публичен ресурс към стимулиране на иновациите в обновяването на сградите", заяви той.