За вътрешния пазар притеснения няма, но "всичко зависи от международния пазар"

Председателят на Съюза на производителите на растителни масла в България Яни Янев отново настоя, че страната ни има нужда от украински слънчоглед. "На нас ни е необходим постоянно слънчоглед, тъй като мощностите, с които разполагаме са 2 пъти по-големи отколкото произвеждаме слънчоглед. Ние сме притеснени и протестираме против политиката на ограничаване на свободната търговия, тя е насочена срещу интересите на земеделските производители от Министерството на земеделието", заяви той пред Нова тв.

Янев се оплака от решението да се изчака забраната за внос до 15 септември, а после и  меморандума със земеделските производители - заради това на практика нямало внос от Украйна.

"През това време се договори лицензионен режим за износ от Украйна, нашето министерство искаше да контролира и процеса за одобряване на искания за износ от Украйна, което целеше да ограничава какъв слънчоглед ще се внася и от кого

В момента сме в лицензионен режим за внос от Украйна, МЗ одобрява лицензите, Украйна обаче не издава лицензи. Те имат интерес слънчогледът да остане в Украйна. Те имат големи количества пшеница и царевица, които трябва да изнесат, но имат достатъчно промишленост да преработват собствения си слънчоглед", заяви той. Според него м.г. украинците са произвели 13 млн. слънчоглед, а  са преработили около "11 млн. и нещо".

"Българската продукция ще бъде изкупена, когато нашит земеделски производители решат, че цената, на която могат да реализират слънчогледа е приемлива за тях, внос от Румъния и Молдова се осъществява в неголеми количества, тъй като производството там е неголямо - към момента има внесени около 200 хил тона слънчоглед", коментира Янев.

Той призна, че около 90% от олиото, произведено у нас е било за износ. Затова увери, че за цените на вътрешния пазар притеснения няма, но "всичко зависи от международния пазар".