„В неделя имаме покана от министър-председателя за среща, на която очакваме да кажат , че необходимият финансов ресурс за подпомагане по украинската помощ на сектор „Зърнопроизводство" – 500 млн. лв, е осигурен от финансовото министерство. Очакваме потвърждение и на предложението на производителите в секторите - животновъдство, овощарство, плодове , картофи и тютюн, които ще приемат подпомагане в размер на 50% до юни. Законодателните промени, които заложихме, имат срокове за изпълнение за разработката на закони и за внасянето им в Народното събрание. Става дума за четири нови закона – за браншовите организации, за хранителните вериги, за кооперативите, за арендата, както и за промени в действащи закони.Прието е нашето настояване каква да е позицията на България в Европейската комисия и Европейския съюз за дерогация и либерализация за украинските стоки", заяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, участник в срещите.

"Ние сме в протестна готовност от три седмици, откакто сме пуснали нашата декларация с искания. До този момент е имало две срещи между нас и министър-председателя и министъра на земеделието. Очакваме третата среща, която ще е последна. На нея, ако нямаме резултат, в следващата седмица нашата протестна готовност ще премине в ефективни действия", каза Илия Проданов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

"Трета среща, която ще проведем, ще бъде в неделя в 15 часа. Дали ще бъдат намерени средствата не мога да кажа, но границата между това да няма изобщо протести и да има изключително масови протести е много тънка. Ако не постигнем съгласие, във вторинк започваме ефективни протестни действия по места – магистрали, ключови пътища и т.н..Предстои да се уточни по области и по общини конкретните места на протеста", добави Проданов.

„Ние имаме нужда от тези средства сега, уточнено е разпределението им за стопанствата с различни декари" – добави Проданов.