Косовските компании не могат да регистрират акаунти на хора, разработващи компютърни програми, в "Гугъл" (Google) и "Епъл" (Apple), тъй като Косово не е признато в тези две платформи. С този проблем се сблъскват нови предприятия от страната, които твърдят, че по този начин са санкционирани при представянето на продуктите си, предаде за БТА агенция КосоваПрес. От друга страна, правителството обещава, че ще бъдат предприети мерки в тази насока.

Съоснователят на местната компания "СтарЛабс" (StarLabs), Дарсей Ризай, посочи, че този въпрос е проблемен за страната, и се обърна към всички отговорни асоциации и корпорации с молба да се заемат с него. Той подчерта обаче, че основната тежест пада върху държавата.

"Днес нашата държава е изправена пред проблема новите компании да не могат да регистрират акаунти за разработчици на софтуер (developer account) нито в "Гугъл", нито в "Епъл", и това наказание за стартираща фирми или компания, които искат да представят нови продукти и да излязат на пазара. Днес това е много голям и сериозен проблем, нещо, което преди година и половина не виждахме като проблем, а сега се появи и заслужава подобаващо внимание, за да може да бъде решен възможно най-скоро... С това трябва да се заеме всеки, който може и има достъп до тези големи корпорации и каквото и да е влияние... Това не е нещо, което трябва да бъде оставено само на държавата. Смятам, че асоциациите също трябва да се занимават с проблема, а също дори и отделните компании, ако имат някаква връзка, защото предприемането на тази стъпка напред е много важно. Понеже държавата е основен участник, тежестта пада и върху нея", посочи Ризай.

Според него този проблем трябва да бъде решен възможно най-скоро, защото предприятията губят възможността да популяризират продуктите си в двете платформи.

Правителството е обещало да помогне за решаването на проблема, съобщи Ризай след среща, която е имал с един от съветниците на министър-председателя Албин Курти.

Ризай представи и платформа, която журналистите биха могли да използват. В същото време той отбеляза, че изкуственият интелект има и недостатъци, тъй като съответната цифрова платформа може да помогне на работата, но не и да свърши всичко. Затова Ризай подчерта, че трябва да сме изключително бдителни, когато използваме изкуствен интелект, тъй като е много трудно да се проследи дори адресът, от който произлиза информацията, което е потенциална опасност и за случаи на хакерство и измами.