Audi реорганизира глобалната си производствена мрежа и по този начин заводът в Брюксел може да остане без модел след три години, пишат германските медии. Производството на електрическия Q8, който в момента слиза от производствената линия в столицата на Белгия, ще се премести във фабрики в Мексико и Китай.

Говорителят на фабриката на Audi в Брюксел Петер Д'хор казва, че не отговаря на слуховете.

Все пак съобщенията предизвикват безпокойство, казва синдикалистът на ACV Рони Лидтс. Той отбелязва, че обемите във фабриката вече намаляват. Фактът, че производството ще спре през следващите две седмици.  Официално това се дължи на недостиг на части, но според синдикалиста продажбите на модела също намаляват.

"Работим с ръководството, за да видим как ще организираме фабриката през следващите години. Въпросът е какво ще се случи от 2027 г. нататък. Ясно е, че ще има твърде много персонал", казва Лидтс. Той се опасява за около 500-те временни служители. Освен това почти 3000 души работят в завода на Audi в Брюксел.

Във фабриката вече имаше социални вълнения в края на миналата година, когато се оказа, че в Брюксел няма да се произвежда и модела Q4. Заводът може да изработи този модел, но до момента няма изгледи това да се случи.