Земеделските производители остават в протестна готовност, обявиха представители на браншови организации в сектора на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София. Те очакват решение на структурите по места дали приемат предложените от правителството мерки за подкрепа на срещата в Министерския съвет вчера и тогава ще обявят какво ще правят.

Вчера в Министерския съвет се състоя среща на представители на браншови организации на земеделците с премиера акад. Николай Денков, министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и заместник-министъра на финансите Георги Клисурски. На срещата правителството представи конкретни предложения за подпомагане на земеделските производители, стана известно след срещата, съобщава БТА.

Към момента протестът на земеделските производители за утре не е отменен, каза на пресконференцията Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, който коментира резултатите от срещата. На срещата в Министерски съвет получихме конкретни предложения за най-важната за хората по места тема – финансовата част, отбеляза Проданов и посочи, че предложението на Министерството на финансите и на министър -председателя по темата финанси в сектор "Зърнопроизводство" е подпомагане да получат всички зърнопроизводителни стопанства, които декларират за 2023 г. загуби. Ставката за подпомагане, която беше предложена, е 10 лв. за първите 3000 декара до 30 март и 10 лева до 30 септември, за площите над 3000 декара - 10 лева обща ставка, 5 лева сега и 5 лева до 30 септември, каза Проданов.

Проданов отбеляза още, че на срещата са коментирани и законодателните инициативи и добави, че точно те водят до решаване на проблемите им в дългосрочен план. Стигнахме до разбирателство, че тези закони трябва да се променят, че ще се променят и че министър-председателят поема отговорност за това с конкретни срокове, докъдето му се простират неговите възможности, посочи Проданов.

Илия Проданов заяви, че към момента нямат решение дали постигнатото на срещата в Министерския съвет ще бъде одобрено от хората по места. Той добави, че снощи са провели Управителен съвет на Националната асоциация, както и на Аграрната камара, информирани са всички структури по места. Днес тези хора се събират навсякъде и решават какви действия предприемаме, каза Проданов.