"Сосиете женерал" (Societe Generale) планира да съкрати около 900 работни места в централата си в Париж като се надява това да се случи чрез взаимно съгласие със служителите. Това съобщи днес третата най-голяма банка във Франция, която e листвана на борсата. Така тя допринася към вълната от загуба на работни места в глобалния финансов сектор.

Планираните съкращения, които ще бъдат представени на синдикатите, са едва 2 на сто от общата работна ръка на банката и приблизително 5 на сто от персонала в централата й.

"Целта е да се групират и обединят определени дейности и функции, да се премахнат йерархическите равнища, за да се оптимизира процесът на вземане на решения и да се промени броят на някои екипи с оглед на преразглеждането на проекти и процеси", се посочва в съобщение на "Сосиете женерал".

Съкращаването на работни места е свързано с опитите на главния изпълнителен директор Славомир Крупа да събере брутни спестявания на стойност около 1,7 милиарда евро до 2026 година, по примера на други големи банки.

"Дойче банк" (Deutsche Bank) също обяви този месец, че ще съкрати 3500 работни места, а американската банка "Сити" (Citi) обяви, че ще освободи 20 000 души през идните две години, информира БТА. 

В "Сосиете женерал" работят около 52 000 души във Франция и 112 000 в световен план, според половингодишния финансов доклад за 2023 г.