Проектът е държавен, с 30% самоучастие и 70% заеми с държавни гаранции

Беше подписано споразумението със САЩ за сътрудничество по изграждане на ядрена мощност

Краят на март е срокът, в който американската “Уестингхаус” трябва да представи инженерингов доклад за изграждането на VII блок на АЕЦ “Козлодуй” и в него ще има индикативна цена. Тогава ще знаем колко ще струва новата мощност. Това отговори на въпрос на “24 часа” министърът на енергетиката Румен Радев по време на подписването на междуправителствено споразумение между България и САЩ за нова ядрена мощност.

Уточни обаче, че това, към което се стреми държавата ни, е

инвестицията

да е 14 млрд.,

без да конкретизира валутата. По-късно от екипа му казаха, че тя е в долари.

Днес министър Радев и Андрю Лайт, помощник-секретар в Министерството на енергетиката на САЩ, подписаха междуправителствено споразумение за сътрудничество по проект за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ “Козлодуй” и ядрена програма за граждански цели в България.

Радев оцени това споразумение не само като стратегическо, като отваряне на достъп до ядрени технологии на САЩ, но и като дългосрочно, което може да отвори партньорство за 100 години напред.

Сътрудничеството е не само в конкретния проект за изграждане на двата блока в “Козлодуй”, но и в областта на малките ядрени реактори, обучението на кадри, достъп до технологии за съхраняване на отработеното ядрено гориво, участие в разработването на иновативни ядрени технологии.

За подписването на този дълго чакан документ в гранитната зала на Министерския съвет дойде елитът на държавната и на ядрената енергетика и депутати от енергийната комисия в парламента.

След журналистически въпроси Радев поясни, че

цената на тока от новите блокове

ще е под пазарната в Европа

в момента и уточни, че ще е към 65 евро за мегаватчас.

Тези дни в публичното пространство се лансират 17 млрд. долара за изграждането на един блок, което прави 34 млрд. долара за двата. По думите на министъра обаче тези суми са фантастични и подобно говорене е несериозно.

Радев подчерта още, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ “Козлодуй” е държавен проект. Финансовото му структуриране е 25-30% самоучастие и 70% заемни средства, като част от тях - гарантирани от държавата.

Министърът на енергетиката допълни, че при посещението му в САЩ миналата седмица са били обсъдени и възможностите за мостово финансиране на проекта, както и кредитиране през издадените държавни гаранции.

Андрю Лайт заяви, че ползите от изграждането на два нови ядрени блока са много повече от инвестиции за милиарди и откриване на много работни места. Те са и в развитието на досегашния опит в ядрените технологии, което ще донесе лидерство на България. Не бихме подписали споразумението, ако не смятахме, че

България може

да е регионален

лидер,

каза още той.

Възможностите за инсталиране на малки модулни реактори също са част от споразумението.

Със САЩ ще се работи и по технологии за преработка и съхранение на отработеното ядрено гориво от сегашните V и VIІ блок на атомната централа. По въпросите с преработката на отработеното ядрено гориво се работи и с Франция и Финландия, припомни Радев.

На американския опит ще се разчита и при извеждането на стари ядрени мощности от експлоатация. Държавното предприятие “Радиоактивни отпадъци” е подписало в САЩ споразумение със съответния орган за съвместни дейности по извеждане на реактори.