Френското правителство спря програмата за субсидиран лизинг на електрически автомобили за хора с ниски доходи до края на тази година. Търсенето значително надхвърлило първоначалните планове.

Париж ще започне следващия цикъл социален лезинг за коли на ток през следващата година. Програмата дава възможност на хора с годишен доход до 15 400 евро да вземат електрическа кола на лизинг с месечни вноски от 100 до 150 евро.

Правителството въведе програмата за увеличаване на търсенето на електрически автомобили сред хората, които иначе не биха могли да си ги позволят. То измести старта на програмата за началото на тази година. Първоначално трябваше да започне по-рано, но френските автомобилни производители не разполагаха с достатъчен брой коли, готови да отговорят на параметрите на правителството.

Правителството отдели 1,5 милиарда евро за 20 000 лизинга тази година. Впоследствие бройката возила бе увеличена до 50 000 и сега обещаха да подновят програмата през следващата година.

Отделно във Франция върви и бонус при покупка на електрическа кола от 5000 до 7000 евро за всички желаещи, които дадат стария си автомобил за скраб. Това означава годишни разходи за държавната хазна за още около един милиард евро.

За да бъдат включени превозните средства и в двете програми, те трябва да отговарят на ограниченията за количеството въглерод, генериран по време на тяхното производство и транспортиране. Тази мярка има за цел да гарантира, че евтините коли, произведени в Китай, няма да влязат в програмата. От тях е елиминиран и моделът Spring на Dacia, който се произвежда в Китай.