Повече от 250 ще са засегнатите имоти само на плаж „Корал", след като парламентът прие забрана за строителство в ивица от 500 метра от три плажа - „Иракли", „Карадере" и „Корал". Това заяви депутатката Мирослава Петрова от "Продължаваме промяната" пред NOVA. Собствениците на тези имоти обаче ще бъдат обезщетени.

Петрова даде повече подробности за закона. „Това е обществена кауза от много години. Вносители са четири политически партии. През 2023 г., с много силна политическа воля, успяхме да възпрепятстваме бъдещето строителство в 500 метра зона от трите плажа за природосъобразен туризъм", каза Петрова.

По думите ѝ не само тези плажове заслужават такъв статут, но това е първата стъпка. „В тези 500 метра няма да е възможно и поставянето на огради в бъдеще. А тези, които вече са там, трябва до 3 месеца да бъдат премахнати", обясни депутатката. „За цялото Черноморие е успех, че дадохме висок статут на защита на дюните. Досега те бяха само в Закона за защитените територии", обясни Петрова.

„По цялото Черноморие машините за почистване на плажовете - земекопни, самодвижащи се багери, трактори, които се използват и за ежедневните дейности на концесионерите, няма да могат да влизат без разрешителен режим", каза Петрова. Този режим ще се дава от общините. „Ще трябва да избереш с каква машина да влезеш, предварително да си съгласувал подхода", уточни тя.

„Малката революция е наредбата за преместваемите обекти на морските плажове за цялото Черноморие. МРРБ, МОСВ и Министерството на туризма имат ангажимент до края на годината да разпишат такава наредба, която много ясно ще устрои вида, характера, цвета, включително и къде на плажната ивица да могат да бъдат разположени преместваеми обекти", каза Петрова.

По отношение на вече подписаните дългосрочни договори на преместваеми обекти - за тях новите правила ще влязат в сила след изтичането на настоящите им договори.

Законът влиза в сила 3 дни, след като е гласуван в пленарна зала. След това строителни разрешения не могат да се дават. „Законът не се отнася до вече съществуващо строителство", обясни Петрова. Той няма да засегне къмпингите.