В резултат на дългогодишни усилия научно-изследователският екип на "Ел Би Булгарикум" успя да разработи нов бифидобактериален препарат, включващ пробиотичния щам Bifidobacterium longum ssp. longum, съобщиха от държавното млекопреработвателно предприятие.

Щамът е подбран на база на научни проучвания с най-съвременна изследователска апаратура и сравнявайки резултатите на голям брой щамове млечно-кисели бактерии. Силата на този щам е, че съчетава различни пробиотични свойства, включително значима адхезия към клетките на чревния епител и висока степен на преживяемост в стомашно-чревния тракт. Всичко това засилва благотворното действие на щама върху човешкия организъм, посочват от компанията. 

От "Ел Би Булгарикум" информират, че "клинично проучване в престижна университетска болница доказва по безспорен начин, че иновативната разработка носи значими здравословни и профилактични ползи". Препаратът ще намери приложение при първична и вторична профилактика на сърдечно-съдовите и възпалителни заболявания, контрола на риска от диабет и атеросклероза, както и различни метаболитни заболявания като хиперлипидемия и инсулинова резистентност. 

Новият пробиотичен продукт ще се предлага под формата на сашета, особено подходящи за приготвянето на смутита или като добавка към кисели млека и други полезни за здравето храни. Препаратът ще намери своето място и в разрастващата се продуктова гама от здравословни и пробиотични продукти  на "Ел Би Булгарикум", предаде БТА.   

Благодарение на дългогодишната научно-изследователска и развойна дейност на "Ел Би Булгарикум", традиционните български млечни продукти са познати в над 20 страни по света, а вече 50 години, 24 милиона японци започват деня си с българско кисело мляко, изтъкват от компанията.