Новата структура и нужните промени в закони ще са готови до края на годината, министър Асен Василев се надява да минат без напрежение

Министерството на финансите започва работа по създаване на единна приходна агенция, която ще обедини НАП и митниците, съобщиха от ведомството на Асен Василев.

Мотивите са, че така ще има по-ефективно администриране на приходите. В ЕС подобни агенции имало в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария. Единни приходни органи функционират и в САЩ и Великобритания.

По-късно самият Василев заяви, че специална работна група започва да обследва двете приходни агенции заради сливането им.

Министърът аргументира времето за старт на реформата с очакваното влизане на България в Шенген и по суша от 1 януари догодина. Това предполага сериозна реорганизация в митниците, така че това е и моментът да се направи сливането на двете агенции, посочи Василев. Според него

до месец работната група ще даде детайли

как да изглежда новата агенция

Подчерта, че това минава и през промяна в законодателството и няма да стане бързо, а промените ще бъдат заложени при планирането на бюджета за догодина.

Министърът обяви, че сегашният директор на митниците Павел Тонев става негов съветник, за да има възможност да работи отдадено по преструктурирането заедно с представители на НАП. Това е нужно, за да се направи цялостна подготовка като концепция и процеси, да стане плавно и да не се отрази на събираемостта. Рокадата била уточнена с премиера Николай Денков. На мястото на Тонев в митниците е назначена досегашната му заместничка Петя Банкова.

Министърът отрече смяната на шефа на митниците да е заради несъгласие с идеята, каквито твърдения се появиха, или заради слаби резултати. Дори напротив - Василев отчете, че към 19 февруари

събираемостта върви много добре и вече

има 685 млн. лв. повече

от данъци, мита и осигуровки в сравнение с миналата година.

По детайлите на преструктурирането финансовият министър посочи засега, че общите администрации ще бъдат оптимизирани. Информационните системи вече са свързани. Но данъчни и митничари и сега работели в съвместни екипи. Очаквам до края на годината да сме готови със структурата и законодателните промени, надявам се да минат без напрежение, обяви Василев.

Идеята за сливането на НАП и митниците днес не бе коментирана официално от ДБ и ГЕРБ - некоалиционните партньори на ПП в управлението.

Но пък получи одобрение от председателя на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев, който е от ДПС. Сливането е стара и добра идея, аз я подкрепям като експерт, заяви той. И допълни, че предишните два опита за това били правени от него, но лобита спрели реализацията. Идеята за сливането била още от 1999 г. и е на Световната банка. “През 2005 г. направихме първия опит, но тогава не успяхме поради лобистки интереси, проникнали на всички нива в държавата”, обясни Цонев.

Рокада има и в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) - Илка Димова става директор. Целта на промяната е оптимизиране на работата, за да отговарят инспекциите на най-добрите европейски практики.

Илка Димова е магистър по международни икономически отношения и има дългогодишен управленски опит във водещи финансови институции в страната. Досегашният директор на АДФИ Стефан Белчев се връща в системата на Министерството на финансите.

Четири опита досега, всичките неуспешни

Четири пъти досега е имало идея НАП и митниците да бъдат събрани в една мегаагенция.

Препоръката за това е още в началото на реформите през 1999 г. и идва от Световната банка. Първият опит да се реализира датира  от времето на кабинета на Иван Костов. Първоначалната идея обаче среща много съпротива, включително в самото СДС, и е изоставена.

Вторият опит е направен  през  2005 г., когато се създава Националната агенция за приходите. Тогава финансов министър е Пламен Орешарски, а депутатът Йордан Цонев предлага да се създаде национална агенция за приходите по модела, разработен от Световната банка. Отново има съпротива, БСП и цялата опозиция се обявяват против и работната група, създадена тогава, не стига до конкретен проект.

През 2014 г., когато Орешарски вече е премиер, а Петър Чобанов – финансов министър, предложението отново идва от ДПС. Според Чобанов идеята за сливане на Националната агенция за приходите и митниците е сериозно предложение за дългосрочна реформа. Същата година, но вече в правителството на Бойко Борисов тогавашният финансов министър Симеон Дянков допълва идеята за сливане с преместване на централата на митниците в Русе.  Синдикатите излизат с декларация, че това е поредният опит на господарите на задкулисието  да елиминират митниците чрез благовидно сливане. Следват протести пред финансовото министерство и реформата така и не се случва.