"Европа за България" е едногодишна информационна кампания на "24 часа" с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Европейския парламент. Целта е да дадем максимум информация за кохезионните политики, да направим видими преките ползи от тях. 

Гост на подкаста е Николай Петров, собственик и основател на OPTAplus - водеща компания в сферата на оптичните лещи в Европа. Вдъхновяващата история на своя бизнес предприемачът разказва пред Радослав Ризов - главен директор на главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерството на иновациите и растежа.

"Стартирахме от вкъщи и бяхме двама човека с два компютъра, а с печалбата от първите поръчки си купихме принтер", спомня си Петров началото. 

Идеята била да продават детайлите, произведени от български производители на оптика, които се намирали в София и Панагюрище, и да търсят клиенти в Западна Европа.

Любопитно е, че поради липса на подходящи опаковки, с които да пращат лещите в чужбина, използвали кутия от шоколадови бонбони. Така било най-лесно да се транспортират, разказва предприемачът. 

През 2015 г. Николай Петров се разделя с партньора си и поема сам бизнеса. Признава, че това, което му е помогнало да се развие и да стигне до днес, са европейските програми. 

"Те са много полезни за малките и средни предприятия, защото дават шанс за достъп до нови технологии и машини, които иначе бизнесът трудно би могъл да финансира сам", споделя гостът. Той е категоричен: еврофинансирането подпомага предприемачите да сбъдват мечтите си. 

Какво казва още Николай Петров и какви са бъдещите и настоящи програми и процедури, от които може да се възползват фирмите - чуйте в подкаста директно от Радослав Ризов, главен директор на главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерството на иновациите и растежа.