Технологичната компания "Гугъл" (Google) обяви, че временно спира действието на функцията за генериране на изображения на хора, вградена в неговото приложение, базирано на генеративен изкуствен интелект "Джемини" (Gemini), предаде Си Ен Би Си.

Причина за това решение са случаи, при които технологията е представяла "неточности" при генерирането на изображения на исторически личности, предаде БТА.

Потребители на "Гугъл" са публикували оплаквания, че приложението "Джемини" погрешно е пресъздало изображенията на исторически фигури. Например то изобразило като цветнокожи политическите лидери и държавници, известни като Бащите-основатели на САЩ, а това представлява "неточност", посочват потребители.

Компанията "Гугъл", която е част от американската корпорация "Алфабет" (Alphabet), съобщи, че скоро ще представи на потребителите подобрена версия на функцията, чрез която може да бъдат генерирани изображения на хора.

Междувременно "Гугъл" е уведомила фирми, които са нейни подизпълнители, че трябва най-рано от идното тримесечие да започнат да произвеждат смартфоните й "Пиксел" (Pixel) в Индия. Това съобщи онлайн изданието на японското англоезично списание "Никкей ", позовавайки се на свои източници.

Първоначално е планирано в южната част на Индия да започне производството на луксозните смартфони "Пиксел 8 Про" (Pixel 6 Pro).