Формулата е за 99% гаранция. Защо не за 100%?Останалият 1% се нарича "късмет"

"Точният човек" е новият специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за свободни работни места.

Всяка формула за успех, съставяна някога, може да бъде сведена до седем правила.

1. Знайте откъде започвате (точка А).

2. Знайте къде искате да стигнете (точка Б).

3. Направете план как да стигнете от точка А до точка Б.

4. Действайте усърдно по плана.

5. Анализирайте дали се приближавате до Б.

6. Ако планът ви работи, удвоете усилията от стъпка 4.

7. Ако планът ви не работи, върнете се на стъпка 3

Формулата е за 99% успех. Защо не за 100%?Останалият 1% се нарича "късмет". Не бива да игнорирате този фактор. Но смисълът на всяка формула за успех е да намалите до минимум значението и влиянието на късмета.

За да измислите и приложите плана, ви е нужно творческо вдъхновение. Има 5 прости трика, за които е доказано с научни изследвания, че действат.

1. Затворете се в банята. Изолацията там и отпускането под струя гореща вода стимулират мисленето и креативността. Психолозите Скот Кауфман и Каролин Грего правят мащабно проучване през 2014 г., като анкетират хора от цял свят. 72% казват, че в банята са им идвали нови идеи.

2. Осигурете си малко самота. Въображението получава свобода, когато няма никого наоколо. Невролозите наричат това конструктивна вътрешна рефлексия. Като човек се изолира от шума, мозъкът по-успешно възпроизвежда спомени, обработва информация, прави връзки и генерира нови идеи.

3. Витайте в облаците. Психолозите твърдят, че да оставите мислите си да се реят е много полезно. Научни изследвания показват, че протича вид инкубационен процес, който развива въображението и подобрява творческото мислене.

4. Отворете съзнанието си. Учените са установили ясна връзка между творческото мислене и желанието да се пробват нови неща, да се разширяват опитът и знанията. Невротрансмитерът допамин, който играе важна роля в мотивацията и обучението, стимулира и психологическата гъвкавост.

5. Не съжалявайте дори за травмите. Според мащабно изследване, публикувано в сп. Journal of Traumatic Stress, 70% от оцелелите след травматични преживявания изпитват положителни психологически промени. Специалистите наричат това явление посттравматичен растеж. След сериозна загуба мозъкът започва да функционира по-творчески, опитвайки се да възстанови целостта на живота.

В "Точният човек" - новия специален проект на "24 часа", можете да прочете още:

Леле, по-умни сте от шефа

7 стъпки да уцелите целта за успех в кариерата

Когато ви трябва за съюзник колега, когото мразите

Какво да правите в края на работния ден, за да имате успех на следващия

Вторник от 14 до 16 – време за блуждаене

Наистина ли искате по-висок пост и как да откажете повишение

Случаят с маймуните и още 3 научни експеримента, в които може да се познаете

Техники за контрол над гнева, когато много ви ядосат на работа

Шефът ви не може да чете мисли, казвайте си

Техники да включите на скорост способността да убеждавате

Когато шефът вас ругае, а виновният колега подло си трае