Инициативата е на ESG Lab и Центъра за визуална наука "Калейдоскоп" - екипът на доц. Марина Стефанова от СУ започва разговор за устойчиво развитие на разбираем език

Храната и водата са разпределени неравномерно, загубата на биоразнообразие, липсата на качествено и достъпно здравеопазване и образование са факт, зимите стават все по-топли, ледниците се топят и всичко това се случва с непредвидено бързи темпове в различни точки на света.

Все повече хора осъзнават, че обществото ни е в риск и животът ни утре няма да е същият. Как обаче ще изглежда новата реалност? И може ли да бъде устойчива?

Отговорите дават учените от СУ “Св. Климент Охридски” в рамките на първото издание на “Дни на визуалната наука” от 29 февруари до 2 март в София с подкрепата на Министерството на младежта и спорта.

Инициативата е на ESG Lab и Центъра за визуална наука “Калейдоскоп”. Идеята е на магистри и докторанти от Стопанския факултет, които под ръководството на доц. д-р Марина Стефанова - зам.-декан “Устойчиво развитие, подкрепа и включване”, започват открит и честен разговор за устойчивото развитие на разбираем език. Чрез атрактивно представяне на научни факти те искат да привлекат вниманието на хората към

връзката между поведението на всеки и бъдещето ни

В рамките на трите дни студенти, ученици, техните учители и родители безплатно ще гледат две тематични преживявания - “Светът в риск” и “Надежда за бъдеще”. Те показват моментното състояние на планетата във факти и цифри, как се променя, кои са основните заплахи пред природата и човечеството и как всеки би могъл да допринесе за устойчиво бъдеще. Филмите не са подходящи за деца под 12 години.

Основани на научни факти, разказите ни пренасят в най-горещите точки на Земята, а цялостното впечатление

създава реална представа за промените

в околната среда и обществото, за достъпа до храна и вода, обезлесяването, бедността, мира и гражданските права. Целта е да възпитават и ангажират младите хора като активни граждани и устойчиви потребители. Сюжетните нишки преминават през всички аспекти, обединени в посланието “Светът, който познаваме, става все по-несигурен. Не подминавайте фактите, а се образовайте и помислете как ще се погрижите за децата си.”

Разказите са кратки - всеки по 5 минути. Визуалното им въздействие обаче е много силно, тъй като дават възможност човек буквално да се пренесе в пресъздаваната реалност. В рамките на една прожекция те ще бъдат излъчвани два пъти, а зрителите ще могат да почувстват промените и впоследствие да се съсредоточат върху научните факти. Поканени са ученици от столични гимназии, които ще получат и подаръци - две електронни книги от поредицата “Фактите разказват”. Достъпът е свободен, но посетителите трябва предварително да запазят място онлайн.

Капацитетът на 7-метровата специална подвижна инсталация е 180 места. Тя е разположена на територията на “Арена София”.

Автор на въздействащите произведения е един от пионерите в областта на 3D мапинга в Европа MP-STUDIO. То е преобразявало едни от най-известните фасади в света, а в България е известно с организирането на Фестивала на светлините LUNAR, който превръща в произведения на изкуството емблематични сгради и пространства в столицата. За онези, които няма да успеят да посетят мобилната инсталация сега, “Калейдоскоп” ще отвори повторно врати и в предстоящото издание на LUNAR през май.