Висока подкрепа за еврото в Хърватия година след влизането на страната в еврозоната. Това констатира управителят на Хърватската централна банка Борис Вуйчич, който е на официално посещение у нас.

Той беше изслушан от депутатите в Комисията по въпросите на Шенген и еврозоната. Вуйчич отчете още стабилни цени на стоките и услугите без рязко повишаване на инфлацията.

"Един от най-трудните критерии за нас при присъединяването ни към еврозоната, както и за България, е свързан с инфлацията и причината е, че се направи оценка за изпълнението на критериите, но точно към този момент започна да расте инфлацията в Европейския съюз, а с това се увеличи и инфлацията в еврозоната", заяви Борис Вуйчич.

"Вече имаме напълно изпълнени 3 от 4 критерия и в момента следим инфлацията, която при нас спада по-бързо, отколкото в еврозоната и моделите и на Европейската комисия, и Европейската централна банка, и нашите вътрешни модели. През 2024 г. този критерий също ще бъде изпълнен и съответно 2025 г. се надявам да станем 21-ата държава в еврозоната", допълни министърът на финансите Асен Василев, цитиран от БНТ