Износът на земеделски стоки от ЕС расте, а вносът от чужбина намалява, сочат най-новите данни за ноември миналата година, представени днес от Европейската комисия. Според данните общият европейски земеделски износ достига 210,8 милиарда евро, а вносът - 13,1 милиарда евро.

В сравнение с данните от ноември 2022 г. увеличението на износа е 27 на сто, а спадът при вноса е с 16 на сто, уточнява комисията. Основно ЕС изнася зърнени храни, плодове и ядки, а внася тютюн, захар, зеленчуци, маслини и зехтин. Отчита се, че в последнитне месеци се наблюдава намаление с 14 на сто на стойността на зърнените стоки.

В Брюксел днес земеделците, пристигнали за втори масов протест срещу европейската селскостопанска политика, изразиха недоволство от действията на ЕК в отговор на техните искания. Според тях комисията е дала предложения за необработваемите площи - нещо, което те не са искали, и е предвидила отстъпки за административната тежест. Според земеделците, цитирани от белгийски медии, основното настояване е за повишаване на доходите, за свободен пазар и прекратяване на европейските търговски споразумения с чужди държави.

В протестите в Брюксел по данни на полицията днес участват около 900 трактора. В района на европейските институции има напрежение, като протестиращите успяха с тракторите да пробият полицейските ограждения, палят гуми и замерват сградите на институциите с яйца и портокали. В непосредствена близост заседават европейските земеделски министри, които обсъждат предложените от ЕК мерки в отговор на исканията на фермерите. Според Белгийското председателство на Съвета на ЕС досега са постъпили около 500 предложения за промени в европейските правила за земеделието.