Спадът при производствената дейност на редица американски петролни рафинерии и проблемите при международната търговия са довели до ограничаване на доставките на дизелово гориво от САЩ за Европа през последните седмици, предаде Ройтерс.

Европейският внос на американски дизел е намалял през този месец почти наполовина спрямо януари до 6,65 милиона барела. През първия месец на годината той е достигнал 11,44 милиона барела, което е най-голямото месечно количество, изнесено за Европа, от август 2017 г. насам. Това сочат данните на аналитичната компания "Кплер" (Kpler), проследяваща движението на търговски кораби в световен мащаб.

Намаляването на американския износ на дизел идва на фона на спирането или ограничаването на производствената дейност по технически причини на редица петролни рафинерии в САЩ. Друг фактор за ограничаване на експорта са продължаващите атаки в Червено море срещу търговски кораби от страна на ислямисткото движение на хутите в Йемен.

Намаляването на износа на дизелово гориво от САЩ усложнява кризата, породена от недостига на доставките му в редица европейски страни, които доскоро разчитаха на вноса на руско гориво, посочва Ройтерс.

На този фон цените на дизеловото гориво в Северозападна Европа се повишиха през февруари. Средната им стойност надхвърли 118 долара за барел при средно 109 долара за барел през февруари миналата година, пише БТА.

Очаква се дизелът в Европа да поскъпне още повече, тъй като през март и април предстоят ремонти в редица европейски петролни рафинерии. Това вероятно ще ограничи производствената им дейност, отбелязва "Кплер".